Cloud van Google en Oracle even offline door hittegolf in Groot-Brittannië

hittegolf zon thermometer

Servers in de clouddatacenters van Oracle en Google in het VK werden korte tijd preventief uitgeschakeld door extreme temperaturen tot boven 40°.

De thermometer haalde gisteren recordhoogtes in Europa. Ook over het kanaal puften de Queen en co onder de loden zon. Het kwik haalde er op verschillende plaatsen meer dan 40  graden Celcius.  Die extreme omstandigheden zorgden ervoor dat Google en Oracle een deel  van hun cloud en servers offline moesten halen door problemen met de koeling. Het gevolg was dat verschillende gehoste websites, ook Belgische, tijdelijk niet bereikbaar waren.

Grotere problemen vermijden

In een persbericht haalt Oracle de ongewone en extreme temperaturen aan als reden voor de panne in zijn infrastructuur in UK South (Londen). Het koelsysteem liet het afweten waardoor servers  in het datacenter onder druk stonden. Technici van Oracle beslisten kort na de middag om een deel van de machines uit te schakelen om zo grotere schade te  voorkomen. Oracle bevestigde intussen dat de machines opnieuw draaien. Toch blijven technici druk bezig om het koelingsprobleem op te lossen zodat dergelijke problemen zich niet meer voordoen in de toekomst.

WordPress-websites offline in Google Cloud

Net als Oracle deelde ook Google cloud in de hete miserie. Nadat verschillende producten foutmeldingen kregen, trager werkten of helemaal onbereikbaar waren besliste ook Google om preventief servers uit te schakelen. Dat gebeurde meer bepaald systemen in de Londense faciliteit europe-west2-a.  Rond 15u15 (CET) ondervond Google problemen met opslag, BigQuery, SQL en Kubernetes. Het  gevolg was onder meer dat WordPress-websites die gehost zijn door de WP Engine offline waren. Ongetwijfeld ondervonden ook Belgische websites hinder van de panne.

Door de extreme temperaturen in het VK lagen niet enkel datacenters van Oracle en Google plat. Ook het (trein-)verkeer deelde in de klappen en op verschillende plaatsen viel de elektriciteit even uit.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home