Chipontwerper ARM daagt Intel en AMD uit met serverplannen

server rack

De Japanse chipontwerper Arm gaat onder meer CPU-cores, chipverbindingen en geheugensubsystemen produceren voor datacenter-systemen, edge-apparaten, netwerk- en telecomapparatuur. 

De chipontwerper wil langs deze weg de concurrentie aangaan met Intel Xeon en AMD Epyc om zo een plek te veroveren in server- en telecomracks. Volgens The Register maakt de chipontwerper heeft alleen nog maar een roadmap met codenamen, maar maakt zijn plannen nu al bekend. Met deze broncode moeten toekomstige chipfabrikanten aan de slag binnenkort. Het vroege ontwerp moet ook Linux en andere open-sourceprojecten wakker maken. ARM wil hiermee speculaties voorkomen.

Gelicenseerde ontwerpen

Volgens de roadmap lanceert ARM in 2019 het 7nm Ares platform, gevolgd door het 7nm+ Zeus platform in 2020. Een jaar later wil de chipontwerper het 5nm Poseidon platform op de markt brengen. Het gaat alleen om gelicenseerde ontwerpen van ARM voor chipmakers om zo backend-infrastructuurservers en gerelateerde hardware te ondersteunen.

“Onze partners bouwen ontwerpen met behulp van onze IP- en of aangepaste componenten op basis van de ARM-architectuur. Verschillende platforms gebaseerd op de Cortex-A72 zijn nu in productie, naast ook nieuwere platforms. We verwachten dat de Ares-systemen in 2019 van silicium zullen zijn (een kiezelsoort dat voldoende kwarts bevat om chips van te kunnen maken, red.) en we zullen partners in staat stellen om Zeus en Poseidon gebaseerde systemen in 2020 en 2021 ook in silicium te brengen”, aldus een woordvoerder van ARM in een reactie aan The Register.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home