China zet nieuwe stap weg van technologische afhankelijkheid VS

china it

De processors van de Chinese chipmaker Zhaoxin zijn voortaan compatibel met Unity Operating System, het Chinese besturingssysteem van Tongxin Software. Daarmee heeft China een eigen antwoord klaar voor Amerikaanse producten van bijvoorbeeld Microsoft en Intel.

De nieuwste ontwikkeling is een belangrijke stap in de richting van de technologische autonomie van het land en maakt China minder afhankelijk van de Amerikaanse technologie, aldus Tom’s Hardware.

Eerder legde de Chinese overheid Chinese instellingen al op om alle buitenlandse pc-hardware en -software binnen de drie jaar te vervangen door in eigen land geproduceerde producten.

De nieuwe processors betreffen Zhaoxins nieuwste 16nm-chips met acht cores en basiskloksnelheden tot 3 GHz. De KaiXian KX-6000 is bedoeld voor desktops, terwijl de KH-30000-onderdelen voor servergebruik is bedoeld.

Meer Chinese chips op UOS

Zhaoxin heeft inmiddels zijn ambitieuze plannen voor de volgende generatie processors van het bedrijf vastgelegd. Ook Tongxin Software zal hand in hand blijven werken met de chipmaker om de applicatieprestaties te optimaliseren en te verbeteren met de processors van Zhaoxin.

Daarnaast zet Tongxin Software zich ook in om andere in China gemaakte chips met UOS te laten werken. Denk dan onder meer aan namen als Loongson, FeiTeng, ShenWei, Kunpeng en Hygon. 

China hoopt dat het eigen ontwikkelde besturingssysteem UOS in de toekomst in staat is om het Windows-besturingssysteem van Microsoft volledig te vervangen.

Intel

Afgelopen zomer zou Intel licenties hebben aangevraagd in de VS in een poging toestemming te krijgen om chips aan het Chinese Huawei te verkopen. Dat is momenteel verboden nadat president Trump het Chinese bedrijf op de zogenaamde ‘Entity list’ plaatste.

Intel wil de verkoop van chips aan Huawei hervatten. Maar met de nieuwe maatregel van de Chinese overheid, die Chinese instellingen oplegt om alle buitenlandse pc-hardware en -software te vervangen door binnenlandse producten, zouden die plannen wel eens in rook kunnen opgaan.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home