China bouwt ’s werelds eerste 6G-testnetwerk

private 5G in belgië

De experimentele 6G-netwerkinfrastructuur van de Beijing University of Post and Telecommunications maakt gebruik van bestaande 4G-technologie.

Ingenieurs van de Beijing University of Post and Telecommunications hebben een proefnetwerk opgezet dat 6G-transmissiemogelijkheden biedt op bestaande 4G-infrastructuur, aldus het Xinhua-nieuwsagentschap.

De ingenieurs van de universiteit presenteerden hun eerste bevindingen over de werking van het experimentele netwerk tijdens een conferentie in de Chinese hoofdstad. Dit netwerk maakt gebruik van semantische communicatie en heeft een tienvoudige verbetering bereikt in belangrijke communicatiestatistieken, waaronder capaciteit, dekking en efficiëntie. Verdere details hierover werden voorlopig nog niet medegedeeld.

Volgens Xinhua is het 6G-testnetwerk een ‘wereldprimeur’ en kan het de drempel voor 6G-onderzoek verlagen, wat de initiële verificatie van belangrijke 6G-technologieën zal versnellen. Het netwerk kenmerkt zich door een diepe integratie van communicatie en AI, wat volgens het rapport een belangrijke richting is in de evolutie van communicatietechnologie.

Professor Zhang Ping, hoofd van het onderzoeksteam van de universiteit, benadrukte tijdens de conferentie dat de integratie van AI en communicatie de vorming van nieuwe bedrijfsmodellen binnen de digitale economie zal versnellen. AI zal de perceptie en semantische begrip van communicatie verbeteren, terwijl 6G de reikwijdte van AI zal uitbreiden naar alle sectoren.

De 6G-wedloop is begonnen

Commerciële 6G-diensten worden rond 2030 verwacht, maar het werk aan 6G-standaarden is al gaande en kan later dit decennium voltooid zijn. 6G-netwerken zullen hogere frequenties kunnen gebruiken dan 5G-netwerken en bieden veel hogere capaciteit en lagere latentie. De daarbij horende technologiemarkt zal naar verwachting aanzienlijke verbeteringen mogelijk maken in beeldvorming, aanwezigheidstechnologie en locatie-bewustzijn. In combinatie met AI zal de 6G-infrastructuur in staat zijn de beste locatie voor computing te bepalen, inclusief beslissingen over gegevensopslag, verwerking en delen.

Verschillende landen wereldwijd doen mee aan de race om de volgende generatie communicatietechnologie te ontwikkelen. China wil tegen 2030 de eerste 6G-diensten lanceren, met 6G-standaarden die naar verwachting volgend jaar klaar zijn. Japan is van plan om tegen 2025 belangrijke technologieën voor 6G te ontwikkelen en tegen 2030 ‘beyond 5G’-communicatiediensten aan te bieden, in samenwerking met bedrijven zoals NTT Docomo en Sony.

In februari hebben de VS en negen andere landen zes gemeenschappelijke principes voor 6G-netwerken uiteengezet, waaronder het beschermen van de nationale veiligheid, efficiënt spectrumgebruik en privacybescherming.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home