CEO Xerox stapt op onder druk van investeerders

xerox

Xerox heeft aangekondigd dat CEO Jeff Jacobson zijn post verlaat om een rechtszaak te beslechten die werd aangespannen door investeerders Carl Icahn en Darwin Deason.

Icahn en Deason, die samen voor 15 procent eigenaar zijn van Xerox, stapten naar de rechter om de geplande overname van de fotokopieerspecialist door Fujifilm te blokkeren. Die deal is behoorlijk complex. De joint venture Fuji-Xerox (voor 75 procent in handen van Fujifilm) werd opgericht en betaalt 6,1 miljard dollar om het aandeel van Fujifilm in de joint venture over te nemen. Dat geld zou vervolgens gebruikt worden om een meerderheidsaandeel van 50,1 procent in het worstelende Xerox te kopen.

Die constructie schoot bij de investeerders in het verkeerde keelgat omdat Xerox volgens hen sterk wordt ondergewaardeerd. “Als deze deal doorgaat zijn we niet langer aandeelhouders van Xerox. In plaats daarvan worden we passieve minderheidsaandeelhouders van een Fuji-dochterbedrijf”, schreven Icahn en Deason eerder dit jaar in een open brief.

Nieuwe CEO

De investeerders kregen de rechter vorige week al zo ver om de overname tijdelijk te blokkeren. Nu hebben ze ook een akkoord met Xerox bereikt. Jeff Jacobson treedt af als CEO van het bedrijf en doet afstand van zijn plaatsje in de raad van bestuur. Ook zes andere leden van het tienkoppige bestuur nemen ontslag. Ze worden vervangen door een nieuwe raad van bestuur, aangesteld door Xerox. Die zal onder leiding van Keith Cozza van Icahn Enterprises de deal herbekijken. John Visentin wordt de nieuwe CEO.

Icahn en Deason hadden hun pijlen specifiek gericht op Jeff Jacobson. Ze wilden de voormalige CEO onttronen omdat hij volgens hen te snel heeft gehandeld in de overeenkomst met Fujifilm en niet naar de raad van bestuur heeft geluisterd. Dat werd vorige maand evenwel door de raad ontkent.

Bezwaar

Fujifilm laat ondertussen weten dat het bij de rechtbank bezwaar wil aantekenen tegen de overeenkomst tussen Xerox en de twee investeerders. Het wil tevens de tijdelijke blokkering van de Fuji-Xerox-deal aanvechten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home