Broadcom lanceert ultrasnelle Tomahawk 5-chip voor datacenters

Broadcom-Tomahawk5

Broadcom heeft de StrataXGS Tomahawk 5 gelanceerd. Met de ultrasnelle chip wil de chipfabrikant een alternatief bieden voor InfiniBand van Nvidia.

De Tomahawk 5 is de jongste en snelste telg in het Broadcom-gamma. Met een verwerkingssnelheid van 51,2 terabits per seconde is de chip ruim twee keer sneller dan zijn voorganger. De nieuwe chip moet switches in datacenters aandrijven. Die switches zorgen voor een vloeiende informatiestroom tussen verschillende systemen. Broadcom lanceert de Tomahawk 5 als een alternatief voor Nvidia’s InfiniBand.

De Tomahawk 5 is gemaakt met een 5 nanometer productieproces. Een ethernetswitch uitgerust met de chip kan tot 51,2 Tbps netwerktrafiek verwerken. Volgens Broadway is de nieuwe chip in staat om honderden netwerkconnecties te ondersteunen. Vooral in AI en ML-toepassingen zijn hoge bandbreedte en transfersnelheid van levensbelang. Door de korte latency (de duur om een bit van punt A naar B te krijgen) kan Tomahawk 5 volgens Broadcom een belangrijke rol spelen in die sectoren.

lees ook

Broadcom koopt VMware voor 61 miljard dollar – Update

Cognitive Routing

De Tomahawk 5 heeft na de ongeziene snelheid nog een paar andere nieuwe functies. De belangrijkste is volgens Broadcom zelf de ‘Cognitive Routing’. Elk netwerk in een datacenter kan slechts een gelimiteerde hoeveelheid informatie in één keer doorgeven. Wanneer te veel informatie moet passeren, dan dreigt een vermindering van de prestaties. Dat wil Broadcom dus vermijden met slimme routing.

Cognitive Routing zorgt ervoor dat data altijd op een vloeiende manier doorstroomt in datacenters. Tomahawk 5 kan technische problemen van een netwerklink detecteren en op die manier data langs een andere weg zenden. Operatoren in een datacenter vertrouwen naast de chips ook op algoritmes om data te verzamelen over netwerktrafiek. Volgens Broadcom versterkt Tomahawk 5 ook die dataverzameling.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home