Broadcom lanceert ’s werelds eerste supersnelle Wifi 6E-chips

wifi

Broadcom is de eerste fabrikant die een chipset uitbrengt voor de eerder dit jaar geïntroduceerde Wifi 6E-standaard. Die maakt draadloze verbindingen met een hogere doorvoersnelheid en lagere latency over de 6 GHz-frequentieband mogelijk.

Begin dit jaar introduceerde de Wifi Alliance Wifi 6E. Dat is een variant van Wifi 6 die compatibel is met een draadloos signaal over de 6 GHz-frequentieband. Vandaag bevindt Wifi zich op de erg gesatureerde 2,4 GHz- en intussen ook al drukke 5 GHz-banden. 6 GHz is een brede frequentieband die een erg hoge bandbreedte mogelijk maakt en bovendien niet onderhevig is aan storing door andere draadloze standaarden zoals Bluetooth. We gingen eerder al in meer detail over de standaarden en wat ze precies betekenen voor je verbindingssnelheid in dit stuk: Wifi 6 en Wifi 6E: wat is het en waar is de 802.11 naartoe?

Vroege lancering

Broadcom introduceert nu een line-up van chipsets die compatibel is met Wifi 6E. De chip is gericht op mobiele telefoons en andere draagbare apparatuur zoals VR-headsets. Broadcom pakte in januari al uit met Wifi 6E-compatibele routers. Toch maakt het bedrijf hier een grote gok. De 6 GHz-band is immers nog niet officieel gecertifieerd voor Wifi. Ons land wacht een beslissing van Europa af en ook de VS homologeerde het gebruik van de frequentieband nog niet officieel. Momenteel kan je dus nog niet legaal aan de slag met Wifi 6E.

Broadcom vertrouwt erop dat de wettelijke beperkingen snel zullen verdwijnen. Is het zover, dan kan je met de chipset uitkijken naar draadloze verbindingssnelheden van 2 Gbps. De chip zelf bestaat volgens de fabrikant uit drie radio’s. De eerste verzorgt de 6 GHz-verbinding, de tweede dient voor Bluetooth 5-ondersteuning en de derde is een kleine radio die de eerste twee bij staat om de verbindingen te optimaliseren.

Twee families

Concreet lanceert het bedrijf twee families van Wifi 6E-chipsets: één gericht op residentieel gebruik en één op maat van enterprises. Voor enterprise-toepassingen is de BCM43694 de vaandeldrager met 4×4 Dual Band Wi-Fi 6E en ondersteuning voor 160-MHz kanalen. De BCM43684 vervult dezelfde rol voor het residentiële portfolio maar heeft geen dual band aan boord. Iedere familie bevat nog drie andere chips met telkens iets lagere specificaties.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home