BIPT heeft geen bezwaar tegen vierde mobiele telecomspeler

4G-mast

Het BIPT heeft zijn rapport over de impact van een eventuele vierde mobiele netwerkoperator klaar. De telecomwaakhond ziet geen grote problemen, maar stelt wel dat de komst van een nieuwe speler vanuit de markt moet komen.

Het rapport kwam er op vraag van telecomminister Alexander De Croo. Die wierp in juni het voorstel op om bij de spectrumveiling in 2019 een deel van het spectrum voor een nieuwe speler voor te behouden. Volgens De Croo was daar concrete interesse voor vanuit de markt.

Prijsdaling

Een vierde speler moet volgens De Croo de concurrentie aanscherpen en de prijzen doen dalen. Die daling heeft zich weliswaar al ingezet in de afgelopen jaren, maar minder snel dan in onze buurlanden. De telecomfactuur van de Belg blijft in vergelijking nog altijd erg duur, waardoor het gebruik van mobiel internet achterblijft.

Het BIPT volgt de minister in zijn logica en baseert zich daarvoor op voorbeelden uit het buitenland (Frankrijk, Nederland, Italië) waar de intrede van een vierde speler voor een daling van de prijzen heeft gezorgd. Een studie van de KU Leuven voorspelt bovendien dat de prijzen bij de intrede van een nieuwe speler met 8,6 procent dalen.

“Ook zien we dat deze nieuwkomers vaak met nieuwe prijsformules en diensten de markt betreden, waardoor ook bestaande operatoren zich aanpassen”, schrijft het BIPT in zijn rapport.

Kwaliteit

Proximus, Telenet en Orange reageerden alledrie negatief op het voorstel van minister De Croo. Ze beweerden dat een vierde netwerk nadelig zou zijn voor de kwaliteit van alle netwerken, omwille van het beperkte radiospectrum.

Het BIPT geeft toe dat de aanwezigheid van voldoende radiospectrum de belangrijkste voorwaarde is voor een telecommarkt met vier operatoren, maar ziet daarin geen probleem.

“Dankzij de veiling komt er terug extra spectrum op de markt. Zelfs met een vierde speler komt er voor de bestaande spelers extra spectrum bij door de nieuwe banden die ter beschikking worden gesteld”, klinkt het in het rapport.


Lees ook: De toekomst van 5G: hoe ver staan we vandaag?


Naast de reeds bestaande mobiele frequenties (900, 1800 en 2000 MHz), zullen ook de 700, 1400 en 3600 MHz-banden worden geveild. Die kunnen vanaf 2020 worden gebruikt en zijn met name geschikt voor de uitrol van 5G-netwerken.

Investeringen

Over de mogelijke impact op toekomstige investeringen van de operatoren, is het BIPT minder duidelijk. Enerzijds wordt verwacht dat een verhoogde concurrentie tot meer innovatie leidt. Anderzijds kan de verlaagde winst ertoe leiden dat minder wordt geïnvesteerd in rurale gebieden waar de concurrentie niet speelt, of kosten op een andere manier worden gedrukt.

De telecomwaakhond merkt op dat de dekkingsvereisten die verbonden worden aan de licenties een landelijke dekking verzekeren. De eisen zullen voor een nieuwkomer op de markt in eerste instantie wel soepeler zijn, zo schrijft De Tijd. Een eventuele vierde operator mag beginnen met 20 procent dekking en moet pas na negen jaar een dekking van 99 procent bereiken.

Vrijblijvend

Het BIPT benadrukt dat de mogelijkheid tot intrede voor een vierde speler slechts een optie is die uiteindelijk “vanuit de markt dient gelicht te worden”. Het is nu aan de federale overheid om te beslissen of ze die mogelijkheid wil faciliteren aan de hand van de spectrumveiling.

“Indien er uiteindelijk geen interesse zou bestaan, blijven de bestaande operatoren over met het volledige pakket aan spectrum”, besluit de telecomregulator.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home