Belgische onderzoekers forceren toegang tot Starlink-firmware

starlink

Belgische onderzoekers van de KU Leuven hebben toegang verworven tot de firmware van schotelantenne Starlink. Ze haalden de Starlink user terminal, ook wel Dishy McFlatface genoemd, uit elkaar en konden zo de eMMC-geheugenmodule uitlezen.

Eerder al focusten onderzoekers op het demonteren van Starlink-hardware, nu krijgen we voor het eerst informatie over de software. Een aantal onderzoekers aan de KU Leuven pluisden namelijk de Starlink-firmware uit en konden zo een geheugendump uitvoeren van de eMMC-module. Hoewel het proces niet altijd even makkelijk verliep, waren ze toch in staat enkele onthullingen te doen over het opstartproces.

Hun bevindingen

Hoewel Dishy McFlatface een UART-poort (Universal Asynchronous Receiver Transmitter) bezit om via USB bugs op te sporen in het programma, kiest SpaceX ervoor enkel toegang te verlenen aan ontwikkelaars van de software via een speciale login. De onderzoekers besloten daarom de eMMC-module, of het geïntegreerd opslaggeheugen, onder de loep te nemen. Gezien er tien soldeerpunten op de geheugenmodule overeenkwamen met tien testpunten op het moederbord, creëerden de techneuten een toestel met een geheugenkaartlezer om een in-circuit geheugendump uit te voeren.

Op die manier konden ze de firmware bekijken, al was dat geen sinecure dankzij de FIT (Flattened Image Tree) van SpaceX. Gelukkig gebruikt het bedrijf een aangepaste versie van U-Boot en zijn ze verplicht veranderingen in de software te delen dankzij de GPL softwarelicentie. De onderzoekers van de KU Leuven publiceerden echter niet alle bevindingen, maar hebben naar eigen zeggen wel root shell-toegang kunnen verkrijgen tot de firmware. Ook kwamen ze er nog achter dat Starlink een quad-core ARM processor bevat met vier kernen die elk hun eigen specifieke taak uitvoeren.

lees ook

Starlink-internet van SpaceX in België beschikbaar

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home