België krijgt eigen Microsoft Azure Region met drie nieuwe datacenters

microsoft azure

Microsoft gaat drie nieuwe Azure availability zones bouwen in België als onderdeel van een gloednieuwe Azure Region. De datacenters zullen zich rond Brussel situeren en lokale klanten de mogelijkheid geven om zelfs gevoelige data op een veilige manier in de cloud te verwerken.

Microsoft investeert in België. De techreus bouwt een nieuwe Azure Region in ons land. Die bestaat uit drie nieuwe Azure Availability zones: datacenters in telkens één of meerdere gebouwen die met elkaar gelinkt zijn met een latency van maximaal 2 ms. Microsoft voorziet daartoe drie datacentersites rond Brussel. De sites ondersteunen elkaar en zorgen ervoor dat de dienstverlening in een regio gegarandeerd blijft, zelfs wanneer een ramp zoals een brand of overstroming één of twee datacenters treft. De exacte locatie daarvan verklapt het bedrijf nog niet, maar Didier Ongena, General Manager van Microsoft Belux, laat al wel weten dat de locaties in een driehoek rond de hoofdstad liggen met een minimale afstand van 15 km en een maximale afstand van 50 km van elkaar.

Grote Europese uitbreiding

De Belgische Azure-regio vervoegt negen reeds bestaande Azure-regio’s in Europa, waaronder regio West Europe in Nederland en regio Germany West Central in Duitsland. Microsoft investeert niet alleen in België maar bouwt momenteel zes andere nieuwe regio’s uit, onder andere in Italië, Spanje en Denemarken.

lees ook

Microsoft Azure wordt mogelijk groter dan Office in 2022

De miljoeneninvestering betreft drie zogenaamde brownfield-sites waar al datacenterinfrastructuur staat, die nu door Microsoft vernieuwd zullen worden. Het bedrijf werkt daarvoor samen met lokale providers. Het exacte prijskaartje van de investering communiceert Microsoft niet, maar een high-end datacenter van een hyperscaler kost al snel enkele honderden miljoenen euro’s om te bouwen. Ongena vergelijkt de constructie ervan met die van een ziekenhuis in termen van complexiteit.

Voordelen voor lokale bedrijven

De nieuwe regio brengt voordelen voor lokale Azure-klanten met zich mee. Wanneer de regio klaar is, kunnen Belgische bedrijven gebruik maken van de rekenkracht van de cloud zonder dat gevoelige data de landsgrenzen moet verlaten. Microsoft zet met Azure sterk in op confidential computing, waarbij het servers uitrust met de nieuwste processors van AMD en Intel. Die ondersteunen rekenwerk op versleutelde data, zodat gegevens altijd veilig blijven, zelfs tijdens bewerkingen. De nabijheid van de availability zones zorgt er tot slot voor dat Belgische gebruikers van een lage latency kunnen genieten. Dat zal volgens Ongena ultieme metaversum-ervaringen mogelijk maken.

De aankondiging kadert in een plan dat onder de naam Digital AmBEtion leeft. De nieuwe infrastructuur is de belangrijkste pijler van dat plan maar Microsoft zal ook helpen met de ontwikkeling van digitale vaardigheden van de Belgen. Het hele plan moet een duurzame impact creëren.

België trekt investeringen aan

Premier Alexander De Croo (Open VLD) is erg blij met de investering van Microsoft. “België toont zich een interessante plek voor investeringen”, zegt hij vanuit thuisquarantaine. “De laatste weken zagen we verschillende grote investeringen zoals Volvo en Audi in Gent en Brussel, een concullega van Microsoft en Microsoft zelf. Dat laat zien dat België interessant is voor investeringen in de toekomst.” Met de concullega verwijst De Croo naar Google, dat twee weken geleden een investering van 600 miljoen euro aankondigde voor de bouw van een zesde datacentersite in Charleroi. Google heeft al sinds 2005 een uitgebreide aanwezigheid in ons land met een grote site in Saint-Ghislain.

lees ook

Google koopt site in Charleroi voor nieuwe datacenters

De investering van Microsoft is zeker even belangrijk gezien het enorme marktaandeel van Azure vergeleken met het Google Cloud Platform. Terwijl AWS wereldwijd marktleider is in cloud, is Microsoft met Azure de grootste in ons land. “De investering maakt het mogelijk om als land op de juiste manier met gegevens om te gaan en de nodige soevereiniteit te bouwen”, zegt De Croo nog.

Groene stroom

Microsoft beseft dat datacenters een grote milieu-impact hebben door hun stroomverbruik, maar hamert erop dat de nieuwe datacenters deel uitmaken van de duurzaamheidsdoelstellingen van Microsoft. Tegen 2025 moeten alle Azure-datacenters inclusief de nieuwe Belgische exemplaren voor honderd procent op hernieuwbare energie draaien.

De komende maanden zal Microsoft meer informatie delen over de nieuwe Azure Region en het Digital AmBEtion-plan in het algemeen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home