België bouwt mee aan LUMI: (bijna) snelste supercomputer ter wereld

lumi supercomputer

In Finland werd vandaag LUMI voorgesteld: een supercomputer die vandaag de snelste ter wereld zou zijn. 10 landen waaronder het onze investeren in het systeem, dat verder Europese steun krijgt.

Als LUMI vandaag operationeel zou zijn, dan was de supercomputer de snelste ter wereld. LUMI is één van drie pré-exascale-systemen die in Europa gebouwd worden onder impuls van het EuroHPC-project. Met EuroHPC wil de Europese Commissie de EU naar een voortrekkersrol katapulteren inzake high performance-computing. Dat moet enerzijds de afhankelijkheid van buitenlandse mogendheden verkleinen en anderzijds een flinke boost aan lokaal onderzoek en zakelijke innovatie geven.

lees ook

Van eigen chips tot exascale-supercomputer: Europa gaat concurrentie aan met Intel en Nvidia

Het LUMI-consortium bestaat uit tien landen waaronder België. Finland zal de supercomputer bouwen, ook Tsjechië, Denemarken, Estland, IJsland, Noorwegen, Polen, Zweden en Zwitserland investeren. Het is de eerste keer dat zoveel Europese landen samen een HPC-project ondersteunen. België maakte in de lente van vorig jaar al fondsen vrij voor de deelname aan het project.

HPE en Cray

Na een aanbestedingsprocedure van een jaar staan de plannen voor LUMI nu vast. HPE zal het systeem bouwen op basis van Cray EX-hardware. De computer krijgt een piekprestatie van 554 petaflops. Ter illustratie: het krachtigste systeem vandaag houdt het op 513 petaflops, de op één na krachtigste supercomputer moet het met 200 petaflops stellen. De snelste Europese supercomputer is vandaag HPC5 in Italië met een piekrekenkracht van 53 petaflops. LUMI zal die prestaties dus vertienvoudigen.

De computer krijgt een piekprestatie van 554 petaflops.

Momenteel wordt het datacenter dat LUMI zal huisvesten afgewerkt. In Q2 van 2021 volgt de eerste fase van de installtie, in Q4 van dat jaar wordt de bouw met een tweede fase afgerond. Tegen dan zal de computer naar alle waarschijnlijkheid geen eerste plaats meer krijgen in de Top 500, al zal het nog steeds één van de allerkrachtigste computers ter wereld zijn.

Componenten in de doos

HPE zal het systeem bouwen met AMD-componenten. De rauwe rekenkracht komt van een 200.000-tal AMD Epyc-kernen. Om welke chips het precies gaat, is nog niet duidelijk. De cpu’s worden geaccelereerd door AMD Instinct-gpu’s. Die accelerators vormen de spieren van het HPC-systeem. Het toestel is zo een nieuwe overwinning van AMD op Intel en Nvidia.

Verder moet de computer 117 petabyte aan geheugen meekrijgen. Om de analyse van grote datasets te ondersteunen, komt er één 7 PB flash-partitie met extreme I/0-capaciteiten. De bandbreedte daarvan bedraagt 2 TBps. Een extra partitie binnen LUMI krijgt grafische gpu’s en 32 TB aan geheugen mee speciaal voor analytics en data-visualisatie. HPE lijmt het geheel aan elkaar via de Slingshot-interconnect.

Ook voor kmo’s

De supercomputer moet in eerste instantie wetenschappelijk onderzoek in de EU een boost geven. Dankzij de investering in het systeem, krijgt ook ons land toegang tot de rekenkracht. 20 procent van de rekentijd wordt opzij gezet voor workloads uit de industrie en kmo-sector. Het is de bedoeling dat LUMI de hele EU een boost geeft en digitale transformatie stimuleert ook buiten universiteiten en onderzoeksinstellingen.

De Finnen bouwen de supercomputer in de Kajaani-provincie. Daar krijgt het datacenter dat de computer huisvest toegang tot volledig groene energie afkomstig van waterkrachtcentrales. De koeling gebeurt via water, dat de warmte die LUMI genereert zal voeden aan het warmtenet van Kajaani. LUMI moet ongeveer 20 procent van de verwarmingsvraag voor zijn rekening nemen. Het hele project zal op het einde van de rit CO2-neutraal zijn.

Het hele project zal op het einde van de rit CO2-neutraal zijn.

LUMI krijgt binnenkort gezelschap van twee andere pré-exascale-systemen. Eén komt in Italië, één in Spanje. De supercomputer moet tot minstens 2026 een buitengewone tool blijven voor wetenschappelijk onderzoek.

Europese samenwerking

Het systeem illustreert de kracht van de Europese Unie op z’n best. Het investeringsprogramma gekoppeld aan EuroHPC stimuleert samenwerking. Samen met groene ambities zorgt die katalysator niet alleen voor een enorme sprong in HPC-ambities van de Unie, het resultaat is bovendien op en top ecologisch en biedt een voelbare meerwaarde voor de regio waarin het systeem wordt gebouwd. De focus op economie betekent bovendien dat ook ondernemingen de vruchten van de investering zullen plukken. Tegen het einde van 2021 is LUMI als alles goed gaat operationeel.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.