Oppo werkt aan een batterijvrije toekomst met laden via bluetooth, wifi en andere radiogolven

oppo draadloos laden rf

De nieuwe technologie moet de ecologische voetafdruk van toestellen verkleinen omdat er geen batterijen meer nodig zijn. Bijkomend voordeel is het verlagen van onderhoudskosten.

Vandaag zitten haast overal batterijen in om moderne technologie van energie te voorzien. In de nabije toekomst zal dat ook nog zo blijven, maar Oppo kijkt met een innovatieve en gedetailleerde paper nog verder. Het onderzoek spreekt over het gebruik van toestellen die dankzij straling van radiofrequentie (RF) opgeladen worden.

Kort door de bocht zouden technologieën als bluetooth, wifi en het cellulaire netwerk je toestellen in de toekomst van stroom kunnen voorzien. Een batterij is dan niet meer nodig of met een lagere capaciteit, wat goed is voor het milieu en voor de levensduur van het desbetreffende toestel.

Naast het opladen van toestellen via RF ziet Oppo ook opportuniteiten in het verwerken van informatie in de signalen om die daarna opnieuw uit te zenden. Hiermee wordt elk apparaat een energiezuinige communicatiebaken. Het potentieel hiervan is eindeloos binnen Internet of Things (IoT) in bijvoorbeeld de transportindustrie, landbouw of logistieke sector, maar ook thuis of op een slim kantoor.

Energie via RF zit in een experimentele fase

Oppo is niet de enige fabrikant die experimenteert met RF-signalen om hardware van energie te voorzien. Zo lanceerde Samsung eerder op CES 2022 een tv-afstandsbediening die naast opladen via zonne-energie ook RF-signalen vertaalt naar stroom. Andere telecomfabrikanten zoals Motorola en Xiaomi werken eveneens aan prototypes die RF vertalen naar energie.   

Volgens het rapport heeft Oppo de haalbaarheid van de technologie getest en start het nu met een algemene push om energieloze communicatieprotocollen te ontwikkelen. Voorlopig klinkt alles nog science fiction en zal het nog lang duren voor RF functioneel nuttig is om toestellen op te laden, maar continu onderzoek is belangrijk om onze nood aan batterijen in de toekomst terug te dringen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home