ASML geeft kerstcadeau aan Intel: eerste high-NA EUV-scanner

ASML high-NA euv scanner
ASML leverde de eerste High NA EUV-machine eind 2023 aan Intel. Bron: ASML

ASML heeft de eerste unit van zijn gloednieuwe High-NA EUV-scanner nog net voor het einde van 2023 kunnen verschepen. De gelukkige is Intel.

CEO Peter Wennink had beloofd dat zijn bedrijf ASML het eerste exemplaar van zijn nieuwste paradepaardje Twinscan EXE:5000 dit jaar nog zou lanceren en op de valreep maakt het die belofte waar. Via X wordt een foto gedeeld van ASML-werknemers die aan de fabriek in Veldhuizen poseren voor een enorme container met een rode strik. Om de hele installatie tot bij een Intel-site in Oregon te krijgen, zijn dertien containers en 250 kratten nodig.

Twinscan EXE:5000 is de eerste ‘high-NA’ EUV-machine die van de productieband rolt bij ASML. De omschrijving High-NA verwijst naar de hogere numerieke apparatuur van de lens in de scanner, die 0,55 bedraagt waarde meeste machines een apertuur van 0,33 hebben. Dit moet het mogelijk maken in de toekomst nog kleinere chips met een hogere dichtheid te ontwikkelen dan wat met hedendaagse technologie mogelijk is.

Concrete resultaten gaan we wellicht pas in 2026 of 2027 zien, wanneer ASML de machine in grote volumes wil produceren. Daarna wil ASML ook ‘hyper-NA’ EUV-machines bouwen.

Van achtervolger naar koploper  

Intel plaatste zijn bestelling in 2018 en moest dus vijf jaar wachten op de levering. Alle grote concurrenten wachten nog geduldig. De kostprijs van één Twinscan EXE:5000 ligt tussen de driehonderd en vierhonderd miljoen dollar.

Dat is maar een habbekrats in vergelijking met wat de machine Intel potentieel kan opleveren. Dat Intel nu al over de machine beschikt, geeft het bedrijf een aanzienlijke voorsprong in de ontwikkeling van nieuwe generatie chips. De chipreus plant in de tweede helft van 2024 het 18A-procedé (1,8 nm) los te laten voor massaproductie en Intel kan nu al starten met onderzoek naar wat daarna komt. Waar Intel het de laatste jaren moeilijk had om zijn eigen deadlines te halen, kan het zich eindelijk weer als een koploper in de ontwikkeling van nieuwe chiptechnologie profileren.

lees ook

Intel-CEO: ‘Nvidia heeft geluk gehad’

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home