Arm stoot Pelion IoT-platform af

Arm

Arm bouwde de afgelopen jaren een softwareaanbod rond een eigen IoT-cloudplatform uit. Dat platform wil de chipbouwer nu overhevelen naar Softbank zodat het zich kan focussen op de bouw van Arm-designs.

Arm is de eigenaar van het Pelion IoT-platform. Pelion omvat een besturingssysteem en cloudtools voor IoT-toestellen. Via het SaaS-platform kunnen bouwers van IoT-toestellen die apparaten beheren en eenvoudig firmware-updates uitrollen. Het Mbed OS dat aan de basis ligt van Pelion is dan weer een beveiligd besturingssysteem dat tegemoetkomt aan veelvoorkomende securityproblemen binnen IoT.

Arm voelde zich geroepen om de softwarekant van de IoT-markt te bedienen toen het zes jaar geleden vaststelde dat IoT-fabrikanten de beveiliging van hun hardware niet serieus namen. De chipdesigner zorgde voor de SoC’s die de toestellen aandreven en voelde zich schijnbaar geroepen om een veilig alternatief aan te reiken. Eén besturingssysteem en enkele overnames later werd die ambitie het Pelion IoT-platform.

Afstoten

Vandaag raakt bekent dat Arm Pelion wil afstoten. Het bedrijf hoopt dat het concept kan verder leven onder de vleugels van moederbedrijf Softbank maar dan zonder inmenging van Arm zelf. Het bedrijf heeft noch de structuur noch het personeel om een groot SaaS-aanbod uit te bouwen en heeft daar langs praktische kant geen ambitie toe. Arm-CEO Simon Segars geeft bovendien aan dat het IoT-platform intussen vooral ballast is en de afstoting de ontwikkeling van nieuwe chips ten goede zou komen.

Arm heeft immers het nodige werk voor de boeg. Langs de ene kant worden chips van de designers steeds belangrijker. Zo vind je Arm intussen terug in high end servers, ’s werelds snelste supercomputer en laptops. Langs de andere kant zijn er kapers op de kust. Risc-V wint als alternatieve architectuur aan belang, Intel doet voor zijn x86-chips inspiratie op bij de Big.Little-configuratie van Arm en Apple werkt aan zijn eigen ARM-compatibele rekenkernen voor laptops. In dat opzicht is het niet verwonderlijk dat Arm zich wil focussen op zijn core business. De afsplitsing van Pelion moet nog goedgekeurd worden door Softbank maar kan in principe tegen de herfst rond zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home