ARM lanceert flexibel licentiemodel voor niet-traditionele techbedrijven

ARM chip

ARM heeft een nieuw Flexible Access IP-licentiemodel voor halfgeleiders gelanceerd. Het licentie-model biedt niet-traditionele technologiebedrijven de mogelijkheid om hun eigen chips te ontwerpen.

Van fabrikanten van huishoudelijke apparaten en industriële machines tot fabrikanten van medische apparaten: er bevinden zich veel nieuwe bedrijven op het gebied van slimme apparaten die belangstelling beginnen te tonen voor eigen chipontwerpen. Hun aandeel groeit zeker gezien de explosieve groeivoorspellingen voor Internet of Things (IoT)-apparaten en de behoefte van die apparaten aan een bepaald soort rekenkracht, aldus Techspot.

Niet-traditionele technologiebedrijven

ARM is zich ervan bewust dat veel van deze chips worden geproduceerd door niet-traditionele technologiebedrijven, anders dan de traditionele leveranciers. Zo’n 95 procent van de smartphones tegenwoordig is gebaseerd op een ARM CPU-ontwerp en op ARM gebaseerde CPU’s beginnen ook de op kop te steken op pc’s. Zo zijn bijvoorbeeld Qualcomm’s chips voor Always Connected PC’s, ook wel Windows op Snapdragon genoemd, gebaseerd op ARM. Naast ook servers en high-performance computersystemen van bedrijven zoals Cray (onlangs gekocht door HP Enterprise). 

Bovendien ontwerpt ARM meer dan alleen CPU’s. Het bedrijf heeft ook ontwerpen voor GPU’s, DSP’s, Bluetooth / WiFi en andere communicatieprotocollen. Daarnaast houdt de chipfabrikant zich bezig met het ontwerpen van chip-interconnects en beveiliging.

Specifieke behoeften

Daar waar sommige off-the-shelf chipontwerpen van bestaande semi-bedrijven gebruiken, hebben veel bdrijven zeer specifieke behoeften die het beste ingevuld kunnen worden met een speciaal ontworpen chip. Tot nu toe moesten deze bedrijven kiezen op welke stukken ARM IP ze een licentie wilden alvorens hun eigen chip te maken. Iets wat ontmoedigend werkt op het doen van experimenten, waardoor dit type bedrijven niet de opties kreeg die ze nodig hadden.

Voor ARM is dat genpeg reden om zijn nieuwe Flexible Access-licentiemodel te lanceren. Bedrijven kunnen hiermee een keuze maken uit een groot bereik van ARM’s IP-opties. Bovendien stelt het bedrijven in staat om te experimenteren met chipontwerpen via ARM’s softwaretools. Het betreft een eenvoudig licentie-model voor bedrijven die nieuw zijn in SoC en chipontwerp. Het betreft in wezen een Chip IP als een service-type. 

Traditionele licentiemethoden

Wel blijft ARM gewoon traditionele licentiemethoden aanbieden aan bedrijven die op de oude manier willen blijven werken. ARM’s best presterende chipontwerpen, zoals de Cortex-A7x-lijn van CPU’s, zijn alleen beschikbaar voor degenen die de bestaande licentiemethoden gebruiken. Dit onder de veronderstelling dat bedrijven die dat niveau van rekenkracht willen, precies weten wat ze zoeken. Voor deze bedrijven is het Flexible Access-licentiemodel niet van toepassing.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home