ARM lanceert Cortex-M55 en Ethos-U55 voor machine learning in IoT en Edge

ARM lanceert designs voor een nieuwe zuinige Cortex-chip, net als een NPU gemaakt om de machine learning-capaciteiten van de Cortex een boost te geven. Beide chips zijn bedoeld voor IoT en Edge-toepassingen.

Met de Cortex-M55 lanceert ARM designs voor een nieuwe zuinige chip op maat van IoT en Edge-toepassingen. De Cortex-SoC heeft een nieuwe instructieset aan boord met de naam ‘Helium’. Helium geeft de M55 een boost van 20 procent in AI-workloads vergeleken met zijn voorganger. De chip moet dus AI en machine learning-capaciteiten naar de edge brengen.

Als de ingebouwde mogelijkheden van de Cortex-M55 daarvoor niet volstaan, kan je beroep doen op de Ethos-U55. Dat is een neural processing unit (NPU) die de rol van AI-accelerator voor de Cortex-M55 opneemt. De chip moet dus in tandem met de Cortex werken. Gecombineerd zorgt de Ehtos voor nog eens een boost van 32 procent in machine learning-capaciteiten.

Slimme camera’s

ARM ziet de chips vooral gebruikt worden in toestellen zoals slimme camera’s en assistenten. De verbeterde AI-capaciteiten zorgen er bijvoorbeeld voor dat toestellen uitgerust met de hardware beter zijn in (realtime) beeldherkenning. Ook spraak of gebarenherkenning, of andere vormen van realtime-data-analyse behoren tot de mogelijkheden.

ARM maakt traditioneel blauwdrukken van chips, maar levert zelf geen hardware af. Het is aan fabrikanten zoals MediaTek om met de designs aan de slag te gaan. Het zal dus nog even duren voor de Cortex-M55 en de Ethos -U55 ook daadwerkelijk op de markt komen.

Lees ook: ARM-chips en Windows: waarom doet Microsoft de moeite?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home