Arm Cortex-R82 maakt SSD’s slim

Arm

Arm lanceert met de Cortex-R82 een nieuwe versie van zijn computational storage-chip. De processor is ontworpen om rechtstreeks op een SSD rekenkracht te bieden, zodat het opslagmedium zelf slim wordt.

Arm pakt uit met de Cortex-R82: een octacore-chip gebouwd om opslag slimmer te maken. De Cortex-R82 moet computational storage ondersteunen. Die term omvat een nieuwe trend waarbij data rechtstreeks op een opslagmedium wordt verwerkt, zonder hulp van een centrale cpu.

Traditioneel bestaat een computer of server uit drie belangrijke categorieën van componenten: het geheugen, de opslag en de rekenkracht. Om data te verwerken, moet een systeem de gegevens dan het opslagmedium analyseren met de hulp van de processor. Dat kost extra tijd, aangezien de data telkens van de opslag naar geheugen en processor moet gaan, om na de verwerking terug te keren.

Geïntegreerde rekenkracht

De laatste tijd wint het idee aan populariteit waarbij compute rechtstreeks geïntegreerd wordt op de plaats waar de rekenkracht nodig is, in casu het opslagmedium. Een geïntegreerde processor, speciaal gebouwd om een specifiek type workload uit te voeren, doet dat een stuk efficiënter dan een cpu die verder weg staat en niet geoptimaliseerd is voor nichewerk.

De Arm Cortex-R82 is zo’n chip. De processor kan data rechtstreeks op een opslagmedium analyseren en bijvoorbeeld AI-inferentie uitvoeren. In de praktijk wordt een chip als de R82 geïntegreerd in de controller van een SSD. Die SSD kan dan bijvoorbeeld meteen binnenkomende beveiligingsbeelden analyseren en belangrijke gebeurtenissen isoleren, zonder tussenkomst van een centrale cpu.

De Cortex-R82 volgt de R8 op. De nieuwe chip is tot veertien keer sneller in inferentie-workloads (eerder getrainde machine learning-algoritmes toepassen) dan de R8 met dank aan de ingebouwde Neon-machine learning-technologie. OEM’s kunnen de Cortex-R82 nu gaan integreren in hun opslaghardware om computational storage-capaciteiten te bieden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home