Apple M2 Ultra moet de duimen leggen tegen Intel en AMD

apple m2 ultra
Bron: Apple

De nieuwe Apple M2 Ultra-chip is krachtig, maar niet de krachtigste processor voor workstations. In een vergelijkende test delft M2 Ultra het onderspit tegen Intel Xeon-, Core i9-, en een AMD Threadripper-chips.

De Apple M2 Ultra maakte een week geleden zijn debuut tijdens WWDC. De chip is de nieuwste en meteen ook meest krachtige processor van de M-familie, en is dan ook bestemd voor high-end Mac Pro- en Mac Studio-modellen. Met 24 CPU-kernen, 76 GPU-kernen en 192 GB geheugen klinken de specificaties op papier indrukwekkend. Maar hoe krachtig is de chip nu echt? Niet beter dan wat Intel en AMD te bieden hebben, blijkt uit de benchmarkscores.

lees ook

Mac Studio én Mac Pro met M2 Ultra aan boord: pro’s krijgen power

De kern van de zaak

De vuistregel voor laptopprocessoren is simpel gesteld: hoe meer kernen, hoe beter. Bij zware workloads verdeelt een processor de ballast over alle beschikbare kernen. Wanneer één kern vol zit, neemt een tweede kern het over, en zo verder tot alle kernen opgebruikt zijn. Workstationprocessoren hebben dus veel kernen nodig omdat ze voor zware toepassingen gebruikt worden.

Naast veel kernen hebben is het ook belangrijk dat die kernen goed met elkaar samenwerken. Dit wordt gesimuleerd in de gekende Geekbench 5-proef, die wij in onze reviews ook uitvoeren om de rekenkracht van een laptop of smartphone te testen. De bedoeling is dus om de processor even tot het uiterste te drijven. Hoe hoger de score, hoe beter de laptop geschikt is voor zware workloads.

Met deze kennis in het achterhoofd kan je de scores van de Apple M2 Ultra beter begrijpen. Per kern haalde de M2 Ultra een geaggregeerde score van 1.956, alle kernen tezamen 27.945. Meer informatie over de verschillende tests en hoe de eindscore wordt bekomen, kan je vinden op Geekbench Browser, waar benchmarkresultaten publiek beschikbaar worden gesteld.

Intel en AMD doen beter

Op zichzelf zeggen de benchmarkscores ook maar weinig. Het krijgt pas enige betekenis als je de scores van andere processoren onder de loep neemt. Tom’s Hardware deed de vergelijking met een Intel Xeon w9-3495x, een AMD Ryzen Threadripper Pro 5995WX en een Intel Core i9-13900K. Stuk voor stuk processoren die je niet in een huis-, tuin- of keukenlaptop zal aantreffen, maar in stevige workstations en desktops.

In de single-coretest is de Intel i9 de onbetwiste kampioen, met een score van 2.343. Per kern doet Apple M2 Ultra (1.956) beter dan de Intell Xeon- en AMD Ryzen Threadripper-CPU. Maar bij multi-core workloads komt Apple M2 Ultra niet in de buurt. Intel Xeon scoort 56.910, AMD 47.005 en Apple 27.945. Ook de maximale kloksnelheid ligt het laagst bij de Apple M2 Ultra (3.68 GHz). Onderstaande grafiek zet de benchmarkscores van de vier CPU’s naast elkaar.

Cijfers omvatten ook niet altijd het volledige plaatje. In de praktijk heeft de Apple M2 Ultra ingebouwde accelerators om de lagere kloksnelheid te compenseren. Ook is de processor geoptimaliseerd om de apparaten van het huismerk de beste prestaties te leveren. Een Mac Pro met een M2 Ultra-chip zal dus meer dan zijn mannetje staan tegen workstations met een Intel- of AMD-processor.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home