Analisten beschouwen 2023 als kanteljaar voor 5G

Tegen 2023 zal het aantal 5G-smartphones wereldwijd de huidige 4G-toestellen overtreffen. Over vijf jaar zal er sprake zijn van ruim 800 miljoen verscheepte 5G-telefoons, goed voor 51,4 procent van de wereldmarkt. Dit blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Canalys, die het jaar 2023 als keerpunt ziet.

Canalys verwacht dat tegen 2023 het totaal aantal verscheepte 5G-apparaten rond de 1,9 miljard bedraagt. China heeft dan zo’n 34 procent in handen en voor de VS zal het marktaandeel ongeveer 18,8 procent bedragen. China overtrof eerder al in 2011 de VS als grootste smartphonemarkt, aldus TechCrunch.

China marktleider

Hoewel de Chinese economie niet meer zo hard groeit en de high-end smartphonemarkt in zijn traagheid heeft meegenomen, is het land volgens Canalys toch goed gepositioneerd als een belangrijke speler in de race om 5G.

“5G-smartphones zullen in China snel kunnen worden ingevoerd, dankzij een sterke roadmap voor de overheidstechnologie. Naast ook de financiële mogelijkheden van de operators. China is ook de thuisbasis van vele grote leveranciers van 5G-apparatuur en smartphoneleveranciers. Deze zullen de komende jaren een agressieve marktdruk veroorzaken”, aldus Nicole Peng, vice-president mobility bij Canalys. 

België

Eerder deze maand bleek uit een rapport van telecomleverancier Ericsson dat ook de Belgische consument klaar is voor de intrede van het snellere 5G in België. Ze wijzen daarvoor in de eerste plaats op de kwaliteit van de huidige netwerken, die niet aan de verwachtingen voldoen. Door het politieke gekibbel rond de noodzakelijke spectrumveiling lijkt een snelle uitrol van 5G in België evenwel weinig waarschijnlijk.

“Het is tijd om de komst van 5G in België te versnellen. 5G moet gezien worden als een vitale nationale infrastructuur, net zo belangrijk als treinen, havens of luchthavens. 5G presenteert een nieuw ecosysteem voor innovatie dat ons allen ten dienste zal staan en waar we allemaal van zullen profiteren”, aldus Rémi de Montgolfier, algemeen directeur van Ericsson BeLux.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home