Ampere valt AMD en Intel aan met 80 core ARM-serverchips

Chipbouwer Ampere lanceert met Altra een 80 core-serverchip gebaseerd op de ARM-architectuur. Naast het aantal kernen moet brede PCIe-connectiviteit en een relatief laag stroomverbruik OEM’s en klanten overtuigen.

Ampere, een relatief nieuwe speler in chipland, lanceert met de Altra ’s werelds eerste 80 core-serverchip. Altra is gebaseerd op de Neoverse N1-architectuur van ARM, net als de Graviton-chips van AWS. De ARM-architectuur moet voor de gebruikelijke voordelen zorgen: meer kernen aan een lager stroomverbruik met een lager prijskaartje.

Specificaties

Details over de 80 core-Altra zijn nog schaars, maar de chip zou een boostkloksnelheid van 3 GHz meekrijgen. Over de basiskloksnelheid zegt Ampere nog niets. De chip zou een maximaal TDP van 210 watt meekrijgen en dat is gezien de hoeveelheid kernen best knap. Verder stopt Ampere PCIe 4.0-ondersteuning op de chip, met 128 lanes voor een single socket-server en 192 lanes voor een dual socket-oplossing. Daarmee is Ampere Intel voor, dat nog steeds geen PCIe 4.0 ondersteunt in zijn Xeon line-up. AMD is met Epyc al wel mee.

De chip ondersteunt geen multithreading. 80 kernen zijn met andere woorden goed voor 80 threads. Dat maakt dat Altra weliswaar de meeste rekenkernen biedt, maar niet de meeste threads van alle serverchips. Daar is de 64 kernen en 128 threads tellende Epyc 7742 van AMD de kampioen.

Altra zal verder acht kanalen aan DDR4 3200-geheugen ondersteunen, goed voor een maximale capaciteit van 4 TB en een maximale doorvoersnelheid van 200 GBps per socket. De chip krijgt 32 MB aan L3-cache samen met 1 MB L2 en 64 kB L1 per kern. Het design ondersteunt FP16 en INT8-workloads. Die laatste is extra belangrijk voor de versnelling van inference-workloads die vandaag toch steeds populairder worden.

Tests

De chips worden momenteel getest door verschillende OEM’s, die later zullen beslissen of er een plaats is voor Altra in hun serverline-up. Ampere claimt alvast dat zijn chips performanter zijn van die van Intel en zelfs AMD, al is die claim met een korrel zout te nemen. De ARM-architectuur die het zuinige design mogelijk maakt, is immers ook een zwakte. De x86-architectuur blijft veruit dominant. Wie mainstream workloads wil draaien zonder gedoe, is in de praktijk veroordeeld tot een klassieke x86-server. De specificaties van Altra zijn echter aantrekkelijk en nu steeds meer grote spelers zoals AWS ARM omarmen, is de kans groot dat optimalisaties voor de architectuur aan een sneller tempo zullen volgen.

De introductie toont vooral aan dat de servermarkt in beweging is. De bijna-monopoliepositie van Intel ligt langs alle kanten onder vuur, en de alternatieven zien er aantrekkelijk uit.

Lees meer over hoe ARM zich steeds meer als x86-alternatief opwerpt in dit stuk: ARM-chips en Windows: waarom doet Microsoft de moeite?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home