Amerikaanse start-up plant nucleaire datacenters op de maan

Een Amerikaanse start-up heeft een opmerkelijk missie: Lonestar Data Holdings heeft concrete plannen voor de bouw van een datacenter op de maan.

De Amerikaanse start-up Lonestar Data Holdings wil een datacenter bouwen op de maan. Het gaat daarbij niet om een dromerige ambitie, maar een concreet plan. Lonestar gaat in zee met twee partners. De eerste is Intuitive Machines. Dat bedrijf werkt aan ruimtetuigen die op en rond de maan kunnen functioneren. Het bedrijf heeft een contract met NASA voor de levering van vracht naar het maanoppervlak. Lonestar wil zijn datacenter met de hulp van Intuitive Machines op het maanoppervlak krijgen.

De tweede partner is Skycorp. Dat bedrijf bouwt IT-hardware voor de ruimte. Voor het datacenter van Lonestar zal Skycorp zijn multicore RISC-V-ruimteservers leveren. Een dergelijke server wordt momenteel aan boord van het ISS gebruikt.

Veiliger dan de aarde

Samen hopen de bedrijven in de nabije toekomst de eerste datacenter-infrastructuur op de maan te krijgen. Volgens Lonestar is daar vraag naar. Het bedrijf ziet data als één van de meest kritieke grondstoffen die organisaties vandaag genereren. Die gegevens exclusief op onze fragiele aardbol bewaren, vindt het bedrijf niet goed genoeg. Een datacenter op de maan zou extra veiligheid bieden en data vrijwaren bij zelfs de ergste natuurrampen.

Enkele uitdagingen zijn meteen duidelijk. Het maan-datacenter zal bijvoorbeeld enkel kunnen dienen voor data-opslag. De gemiddelde latency voor communicatie tussen de aarde en de maan bedraagt immers 2,56 seconden. Echt responsief zullen de servers vanop de aarde dus niet zijn.

Koeling en stroom

Verder moet Lonestar voldoende bandbreedte voorzien en zijn datacenter koel houden. Dat is niet zo vanzelfsprekend, aangezien de ruimte niet noodzakelijk koud is. Een vacuüm zelf heeft geen temperatuur en hitte uitwisselen in het bijna-vacuüm rond de maan is niet eenvoudig.

lees ook

Microsoft eindigt test met onderwater-datacenter

Voor stroom zal Lonestar in eerste instantie op zonnepanelen vertrouwen. In een volgende fase hoopt het bedrijf meerdere servers te plaatsen die hun stroom krijgen via een nucleaire reactor. Een exacte timing voor de lancering van het extreme edge-computing-project kennen we nog niet. Lonestar is niet de enige partij die exotische locaties voor datacenters onderzoekt. Microsoft werkt bijvoorbeeld aan servers onderwater.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home