AMD sleutelt aan exascale-processor met ingebouwde gpu

Nieuwe documenten tonen aan dat AMD werkt aan een enorme chip voor exascale-toepassingen. Denk aan een APU, maar dan op de schaal van een 64 core-cpu met grafische capaciteiten van hetzelfde niveau.

Ongeveer vier jaar geleden pakte AMD uit met een design voor wat het de Exascale Hetrogeneous Processor of EHP noemde. Die chip zou toen 32 rekenkernen hebben vergezeld van HBM-geheugen en Greenland-graphics. Vier jaar later heeft AMD de 32 core-ambitie overtroffen met 64 core-chips, maar een totaaloplossing met ingebouwd geheugen en grafische component blijft uit.

Modulaire aanpak

Een twittergebruiker ontdekte nu dat AMD de EHP-ambitie niet heeft opgegeven. Nieuwe documenten tonen aan dat de ontwikkeling in een hoger tempo is geschoten. AMD zal X3D-technologie gebruiken om de verschillende componenten op de chip met elkaar te linken en plant om de modulaire technologie van de Zen-architectuur naar de gpu-kernen te brengen.

Het succes van AMD’s comeback is deels te danken aan die modulaire aanpak, waarbij AMD een enkel Zen-design vrij eenvoudig kan opschalen door meerdere Zen-rekenkernen aan elkaar te koppelen. Als AMD op een even eenvoudige manier grafische chiplets op een enkel design kan combineren, heeft het goud in handen.

Ideaal voor exascale

De EHP is immers meer dan een prestigeproject. Door snel geheugen, een extreem krachtige cpu en een karrenvracht grafische pk’s op één chip te combineren, verwezenlijkt AMD twee zaken. Langs de kant van de prestaties gaat de latency enorm naar omlaag. Dat is belangrijk in HPC-projecten, waar het altijd de ambitie is om geheugen, accelerator en rekenkracht zo dicht mogelijk bij elkaar te brengen. Verder verwezenlijkt AMD een kostenvoordeel voor de eindgebruiker. In theorie moet de enkele chip een stuk voordeliger zijn dan een combinatie van losse componenten. De combinatie van die twee voordelen maakt dat de EHP ideaal is voor toekomstige exascale-supercomputers wat meteen de naam van de chip verklaart.

AMD is niet de enige die een kans ruikt. Intel werkt zelf aan zijn Xe-architectuur voor gpu’s. Het is aannemelijk dat ook die fabrikant zijn kennis in cpu-land wil combineren met de nieuwe gpu-ervaring. Voorlopig moet Intels eerste gpu nog uitkomen, dus dat vooruitzicht is meer nog dan AMD’s chip iets voor de toekomst.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home