AMD onthult Instinct MI210: krachtige accelerator voor HPC en AI

AMD introduceert met de Instinct MI210 een nieuwe PCI 4.0-accelerator gebouwd voor mainstream HPC -en AI-toepassingen.

AMD introduceert de AMD Instinct MI210. Dat is een krachtige GPU/Accelerator op maat van mainstream AI- en HPC-toepassingen. De Instinct MI210 is een PCIe 4.0-kaart en past zo in allerhande servers. AMD wil met de kaart rechtstreeks concurreren met de A100-GPU van Nvidia.

Krachtpatser

Daartoe pakt AMD uit met knappe specificaties die de capaciteiten van de Nvidia A100 op papier overtreffen. Zo heeft de kaart een FP32-piekrekenkracht van 22,6 TFlops, waar de Nvidia A100 afklokt op 19,5 TFlops. AMD geeft de kaart 64 GB aan HBM2-geheugen mee. De PCIe-versie van de Nvidia A100 moet het met 40 GB stellen. Tot slot levert AMD’s Instinct de knappe prestaties aan 300 watt en heeft de Ampere-GPU van Nvidia 400 watt nodig.

Een kanttekening is hier op z’n plaats: hoewel AMD’s kaart wat brute kracht betreft sneller lijkt dan die van Nvidia, mag je niet vergeten dat Nvidia zijn A100-GPU twee jaar geleden al lanceerde. Je kan er vanop aan dat Nvidia niet van plan is om de AMD Instinct MI210 lang op de troon te laten zitten.

Uitbreiding van het ecosysteem

De AMD Instinct MI210 is gebaseerd op de CDNA2-architectuur. AMD introduceerde ze bij de onthulling van de MI200-reeks vorig jaar. De focus lag daar op de MI250 en de MI250X: twee OCP-modules. Over de PCIe-MI210 werd toen niet al te veel verklapt.

AMD gaat tijdens de lancering prat op zijn brede ecosysteem. Aan de bovenkant van het spectrum zitten servers en serverkasten met de MI250X. Onderaan vind je dan klassiekere rack-servers met een 2U en 4U-formaat die één tot acht MI210-GPU’s slikken. AMD werkt samen met onder andere Asus, Atos, Dell Technologies, Gigabyte, HPE, Lenovo en Supermicro.

Software

Ook het bijhorende ecosysteem krijgt een upgrade. Zo introduceert de chipbouwer versie 5 van AMD ROCm: het open softwareplatform waarop ontwikkelaars vertrouwen om HPC-toepassingen voor AMD’s accelerators te bouwen. De software ondersteunt ook de AMD Radeon PRO W6800-kaarten voor workstations, zodat een enkele applicatie over een breed gamma van hardware functioneert.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home