AMD introduceert nieuwe naamgeving voor Epyc-processoren

AMD introduceert een nieuwe logica voor de namen van zijn datacenterchips. Daarmee is het mogelijk om op basis van het typenummer enkele belangrijke assumpties te maken.

AMD introduceert tijdens het lanceringsevent van Epyc 9004 een nieuw naamgevingssysteem voor zijn datacenterprocessors. De aanpak is in grote lijnen gelijkaardig aan de nieuwe naamgeving voor Ryzen die AMD in september uit de doeken deed.

Epyc is vanzelfsprekend de naam van de productfamilie. Die duidt aan dat we over datacenter- of HPC-chips spreken. Vervolgens heeft een AMD Epyc-processor een naam die uit vier cijfers en een optionele letter bestaat, zoals bijvoorbeeld Epyc 9554P.

Duizend en honderd

Het eerste cijfer of het duizendtal duidt de productreeks aan. In dit geval gaat het om een 9. De 9000-reeks is de naam voor de nieuwste line-up van datacenter-CPU’s van AMD. Let op: AMD is nogal arbitrair met dit cijfer. Zo kreeg de vorige generatie van Epyc 7000 als duizendtal. Epyc 8000 bestaat niet.

Het honderdtal (5 in ons voorbeeld) geeft aan hoeveel kernen een chip heeft. Het cijfer staat niet rechtstreeks voor het aantal kernen, maar correspondeert met een hoeveelheid cores binnen een gegeven reeks. Voor Epyc 9000 gaat dat als volgt: 0 staat voor acht kernen, 1 betekent zestien, 2 impliceert 24, 3 is 32, 4 betekent 48, 6 staat voor 64 en 6 geeft tot slot 84 of 96 aan. Chaos? Ja.

Tiental

Op naar het tiental (opnieuw 5 in ons voorbeeld). Dat is opnieuw een vrij arbitrair cijfer dat aangeeft hoe de chip presteert in vergelijking met andere chips met evenveel kernen binnen dezelfde familie. Hoger is beter.

lees ook

AMD lanceert vierde generatie van datacenterchips: Epyc 9004 Genoa

Het laatste cijfer is eenvoudig en logisch: het duidt de generatie aan. Alle chips die AMD op zijn event lanceerde zijn van de vierde generatie van Epyc, dus eindigen allemaal met een vier. AMD durft soms creatief omspringen met generaties versies productreeksen. Zo bevat de 7000-reeks chips van de tweede en de derde generatie.

P, S of niets

Het typenummer eindigt soms op een cijfer. Dat kan een P of een F zijn. De F impliceert dat de chip geoptimaliseerd is voor een maximale hoeveelheid rekenkernen en threads. De F staat voor prestaties per core. Hier weegt de balans door naar minder kernen maar hogere klokfrequenties. Dat geldt opnieuw telkens binnen een subsegment van de reeks. Chips zonder letter zijn in gebalanceerd en zijn het gros van het portfolio.

Daarmee zijn we rond. Er zit dus logica achter het cijfer, al zouden we het geheel ook niet uitzonderlijk duidelijk noemen.  Wij kregen tijdens het event een draaischijf mee waarmee we de typenummers snel kunnen decoderen: geen overbodige luxe.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.