AMD geeft serverchips hogere frequentie en meer cache in aanval op Intel

AMD introduceert drie Epyc 7Fx2-processors speciaal ontwikkeld voor database, HPC en HCI-toepassingen. De chips bieden significant hogere prestaties per kern en vallen zo één van Intels belangrijkste usp’s aan.

Vergeleken met Intel biedt AMD chips die meer rekenkernen en in totaal doorgaans meer prestaties bieden aan eenzelfde of een lager prijspunt dan de concurrent. Dat is waar voor zowel de Ryzen- en Threadripperchips voor pc’s, als voor de Epyc-reeks van serverchips. Als antwoord zag Intel zich eerder al gedwongen om zijn eigen prijsstrategie drastisch aan te passen, terwijl AMD langzaam maar zeker marktaandeel wint. Intel had één troef in handen: in prestaties per kern was de processorreus onklopbaar.

‘Was’, want Intel wil daar een mouw aan passen met de lancering van drie nieuwe chips in het Epyc-gamma. De Epyc 7F32, 7F52 en 7F72. De servercpu’s zijn geoptimaliseerd voor merkbaar hogere prestaties per kern. Ze krijgen een hogere kloksnelheid mee dan hun broertjes, en hebben aanzienlijk meer cache ter beschikking. De cpu’s bevatten Zen 2-rekenkernen en worden op TSMC’s 7 nm-proces gebakken, net als de andere recente Epyc-processors van de chipdesigner. AMD heeft zoveel vertrouwen in de processors dat het in verhouding meer geld vraagt, al blijven de Epycs goedkoper dan de Xeon-alternatieven van Intel.

Kernkampioen 7F72

De Epyc 7F72 is de aanvoerder van de reeks met 24 kernen en 28 threads. Daarmee is de cpu een opgevoerde versie van de Epyc 7402, die evenveel rekenkernen aan boord heeft. De Epyc 7F72 heeft een basiskloksnelheid van 3,2 GHz met een boostfrequentie tot 3,7 GHz, vergeleken met 2,8 GHz en 3,35 GHz voor de gewone Epyc. De cache krijgt een nog grotere boost: het beschikbare L3 cachegeheugen klimt van 128 MB naar 192 GB, goed voor 8 MB per kern. Er is een keerzijde aan al dat geweld: AMD moet het TDP opschroeven naar 240 watt, komende van 180 watt.

De nieuwe processor krijgt een adviesprijs van 2.450 dollar mee, vergeleken met 1.783 euro voor de Epyc Rome 7402 en 2.700 euro voor de Xeon Gold 6248R van Intel. Die heeft evenveel rekenkernen en threads, een respectievelijke basis- en boostfrequentie van 3 GHz en 4 GHz, en doet het met een in vergelijking minieme hoeveelheid L3 cache: 37,5 MB.

Meer cache voor Epyc 7F52 en 7F32

Dezelfde trend zet zich door voor de Epyc 7F52. Die heeft 16 kernen en 32 threads voorzien van een kloksnelheid van 3,5 GHz tot 3,9 GHz. Dat is ongeveer 500 MHz meer dan het oude Epyc-alternatief. Hier is de hoeveelheid L3 cache helemaal waanzinnig met 256 MB. Het TDP klimt opnieuw tot 240 watt. De adviesprijs bedraagt 3.100 dollar. Hoewel de chip minder kernen heeft dan de Epyc 7F72, schat AMD de cpu hoger in. De impact van de grote hoeveelheid L3 cache gecombineerd met de focus op prestaties per kern, verklaren die strategie.

Lees ook: AMD EPYC Rome verhoogt de druk op Intel met 7nm 64-core serverchips

Tot slot is er de Epyc 7F31 met kernen en 16 Theads. De kloksnelheid is gelijk aan die van de 7F52 net als de hoeveelheid L3 cache per kern. Met 16 MB komt deze chip op 128 MB in totaal. Het TDP klimt minder stijl maar bedraagt nog steeds 180 watt. AMD vraagt 2.100 dollar voor deze cpu. Deze chip is iets lager geklokt dan het Intel-equivalent, maar AMD vertrouwt erop dat het cachegeheugen het verschil zal maken.

Doelgroep en partners

AMD mikt met het nieuwe aanbod op specifieke workloads in datacenters zoals databases, hyperconverged-infrastructuur en HPC-toepassingen. De ondersteuning van PCIe 4.0 (Intel zit nog op PCIe 3), acht geheugenkanalen (Intel doet het met 6) en 4 TB aan DDR4-3200 (2 TB DDR4-2933 voor Intel tenzij je voor een chip met een dubbel zo hoog prijskaartje gaat) is op maat van dergelijke veeleisende toepassingen. De chips zijn eveneens interessant voor gebruik in servers die software draaien waarvan het licentiemodel een prijs per gebruikte kern vraagt. De hogere prestatie per kern zorgt in dit geval voor een lagere tco.

AMD vond al partners voor de lancering van de nieuwe krachtige chips. Onder andere Dell, HPE, Nutanix en Lenovo zullen de Epyc 7Fx2-chips aanbieden in nieuwe hardware-oplossingen terwijl IBM de processors in zijn bare metal-aanbod in de cloud zal integreren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home