AMD Epyc competitief tegenover Intel Xeon in gelekte benchmarks

AMD Epyc

De officiële introductie staat voor de deur maar als smaakmaker lekte er toch nog enkele benchmarkresultaten van AMD’s nieuwste Epyc-processors, vergeleken met telgen van Intel.

Op de website Openbenchmarking.org verschenen gisteren resultaten van benchmarktests met de AMD Epyc 7742-cpu. De resultaten zijn intussen verwijderd aangezien de chip nog niet officieel werd gelanceerd, maar Tom’s Hardware heeft de belangrijkste cijfers bewaard. In de tests wordt AMD’s nieuwste Epyc-chip vergeleken met onder andere de oudere Epyc 7601 en een Intel Xeon Platinum 8280. De Epyc 7742 komt er over het algemeen veruit het best uit.

Specificaties

Echt verwonderlijk is dat niet. De chip zou 64 kernen goed voor 128 threads bezitten met een basiskloksnelheid van 2,25 GHz en een boostfrequentie van 3,4 GHz. Cache bedraagt 256 MB. De oudere Epyc heeft ongeveer dezelfde kloksnelheid maar krijgt slechts de helft van de kernen met 65 MB cache. De Intelchip van dienst is de Xeon Platinum 8280 met ‘slechts’ 28 cores en 56 threads. De kloksnelheid van deze chip ligt we lhoger et 2,7 GHz en 4 GHz, al heeft de processor met 38,5 MB een stuk minder cache aan boord.

De vergelijking toont dat de Epyc 7742 veruit de krachtigste chip is in alle benchmarks op één uitzondering na, die erg voor Scalable geoptimaliseerd is. Al naargelang de test ligt de prestatiewinst van AMD’s chips om en bij de 25 procent vergeleken met de Xeon Scalable. Dat is op zich niet verwonderlijk aangezien AMD’s chip over heel wat extra rekenkernen beslist. Afgaande op specificaties had Intels Xeon Platinum 9282 voor een interessantere vergelijking gezorgd, aangezien die chip 56 rekenkernen heeft.

Prijs

Vermoedelijk is de competitie gekozen op basis van prijs. AMD maakt er een punt van om een stuk onder de prijzen van Intel te gaan, waardoor we ons kunnen inbeelden dat je de 64 kernen van de Epyc 8280 al krijgt voor de prijs die Intel voor een 28 core-chip vraagt.

Op die details moeten we nog even wachten. Op 7 augustus zal AMD Epyc gebaseerd op de Rome -architectuur officieel lanceren. De chips zullen gefabriceerd worden op 7 nm, wat in theorie voor een groot efficiëntievoordeel moet zorgen. AMD kan rekenen op steeds meer populariteit in het datacenter, met grote providers die een Epyc-aanbod voorzien. Morgen weten we hoe de chipmaker daarop zal kapitaliseren.

Gerelateerd: AMD demonstreert superioriteit Epyc Rome tegenover Xeon met benchmarks

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home