AMD bouwt aan datacenter-APU met Zen 4 en CDNA 3

AMD wil volgend jaar ’s werelds eerste datacenter-APU lanceren. De chip zal een AMD Epyc CPU combineren met nieuwe CDNA 3-graphics en moet de strijd aanbinden met de Grace Hopper-superchip van Nvidia.

In 2023 zal AMD de Instinct MI300 lanceren. Dat wordt een krachtige APU maar dan voor het datacenter. APU, kort voor accelerated processing unit, is de term die AMD historisch gezien gebruikt voor zijn processors met ingebouwde grafische capaciteiten. De instinct MI300 bouwt dan ook verder op die filosofie en krijgt zowel CPU als GPU op één chip.

Epyc en CDNA 3

De CPU-kant van de gecombineerde chip zal uit een Epyc Genoa-gebaseerde processor bestaan, gebouwd op de Zen 4-architectuur. AMD zal die fuseren met een GPU gebouwd rond de splinternieuwe CDNA 3-architectuur. CDNA staat voor Compute DNA en is de codenaam van AMD voor een grafische architectuur gericht op cloud- en compute-toepassingen. Ze staat in contrast met de meer traditionele Radeon DNA of RDNA-architectuur die je ook in gaming-GPU’s terugvindt.

CDNA 3 zou vijf keer meer prestaties per watt bieden voor AI-workloads vergeleken met CDNA 2. AMD combineert voor de architectuur 3D chiplet-design met TSMC’s 5 nm-bakproces.

De Instinct MI300 krijgt verder nog HBM-geheugen mee. AMD lijmt het geheel aan elkaar via nieuwe 3D packaging-technologie. Het gecombineerde Instinct MI300-platform moet acht keer beter presteren in de training van AI vergeleken met de Instinct MI250X die AMD eind vorig jaar lanceerde. AMD belooft verder een hoge geheugenbandbreedte en erg lage latency.

Concurrente met Nvidia

De chip is een duidelijk antwoord op de Grace Hopper-superchip van Nvidia. Voor die toekomstige chip combineert Nvidia de nieuwe Hopper H100 accelerator met de zelf ontwikkelde Grace-CPU. Die bouwt Nvidia op de ARM-instructieset.

Het is gevaarlijk om op de feiten vooruit te hollen, maar de kans is reëel dat Nvidia zijn leidersrol in GPU-acceleratie niet meteen zal kwijtspelen. Zelfs wanneer Hopper krachtiger blijkt dan de nieuwe CDNA 3-gebaseerde GPU’s van Nvidia, heeft AMD echter een troef met de Instinct MI300. Die vertrouwt immers op de meer traditionele x86-instructieset voor het processorluik. Ondanks de voordelen van ARM, blijft x86 toch veel populairder.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home