Amazon wil je privé-internet met buren delen

alexa amazon echo

Amazon experimenteert in de VS met een nieuwe dienst die automatisch een klein stukje van het internet van klanten met de buren deelt. De zet werpt privacyvragen op.

Amazon wil in de VS Amazon Sidewalk lanceren. Dat is een dienst waarmee de technologiereus het internet van klanten automatisch met toestellen van de buren wil delen. Via Amazon-toestellen zoals Alexa, Echo en Ring wil het bedrijf een klein stukje van de connectiviteit hergebruiken via een mesh-netwerk waartoe andere Amazon-hardware dan toegang kan krijgen.

De bandbreedte die Amazon van zijn klanten wil afsnoepen is beperkt: het gaat om 80 Kbps met een maximum maandelijks verbruik van 500 MB. Het is de bedoeling dat Sidewalk van Amazon-devices een soort access points voor IoT-toepassingen maakt. Wanneer Amazon-toestellen van bijvoorbeeld de buren connectiviteit verliezen maar wel binnen het bereik zijn van jouw hardware, kunnen ze zo automatisch alsnog verbinden en eenvoudige meldingen doorsturen.

Opt-out

Amazon beseft dat Sidewalk alleen werkt wanneer heel veel klanten deelnemen, en kiest er daarom voor om de dienst automatisch in te schakelen bij iedereen in de VS. Via de Alexa-app kunnen gebruikers Sidewalk deactiveren, maar in de praktijk zullen velen waarschijnlijk niet doorhebben dat de dienst überhaupt aan staat.

De protocollen die Amazon voor Sidewalk gebruikt, zien er op het eerste zicht veilig uit. De technologie is echter ongetest en in de praktijk is de kans groot dat er vroeg of laat wel één of andere bug aan het licht komt. In essentie zet Sidewalk ongevraagd een achterpoortje open naar je privénetwerk en bijhorende verbonden toestellen. Amazon coöpteert tot slot het internet waar zijn klanten voor betalen voor een dienstverlening waar ze niet noodzakelijk zelf iets aan hebben. Het experiment in de VS kan je zo minstens een gevaarlijk precedent noemen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home