76 procent HPC-datacenters plant integratie kwantumcomputing tegen 2023

d-wave kwantum quantum cpu

Volgens onderzoek van IDC plant 76 procent van de HPC-datacenters tegen 2023 al een vorm van kwantumcomputing te integreren. Tegen 2026 verwachten de meesten een on-premises oplossing klaar te hebben.

76 procent van de HPC-datacenters wereldwijd wil tegen 2023 kwantumcomputing integreren in zijn aanbod. Dat blijkt uit onderzoek van IDC in opdracht van Atos en IQM. 110 besluitvormers bij HPC-datacenters werkten aan het onderzoek mee. 45 procent van de bevraagden verwachten dat de technologie een meerwaarde zal bieden voor nieuwe uitdagingen met betrekking tot klimaatverandering en logistiek. 38 procent denkt dat kwantumcomputers ook bestaande problemen sneller zullen oplossen. Hoewel kwantumcomputing nog in zijn babyschoentjes staat, denkt 42 procent toch dat de technologie de kosten zal verlagen.

Eerste stappen

Aanvankelijk kijken HPC-datacenters vooral naar andere specialisten voor de omarming van kwantumcomputers. Tegen 2026 verwacht 71 procent wel om zelf on-premises hardware te hebben. Gezien de erg strakke deadline en de prille staat van kwantumcomputers, lijkt de ambitie van de datacenters vooral te zijn om een experimentele fase op te starten. De integratie van de technologie impliceert immers niet dat de bevraagden verwachten dat ze ook onmiddellijk de fakkel van traditionele supercomputer zal overnemen. Dat is bovendien geen realistische veronderstelling.

De ondervraagden geven zelf aan dat het hen aan kennis ontbreekt om kwantumcomputing met een HPC-infrastructuur te combineren vandaag. Ze gaan daarom opzoek naar partners om de integratie en het onderhoud aan uit te besteden.

HPC-specialisten zoeken naar nieuwe technologie aangezien het volgens hen steeds moeilijker wordt om optimale prestaties te garanderen. De bevraagden kijken ook naar de cloud als oplossing. Voor de helft van hen heeft de uitbouw van een hybride infrastructuur met een cloudcomponent de hoogste prioriteit.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home