5G vanaf september beschikbaar in Brussel

brussel 5G

Dankzij een aanpassing van de stralingsnormen kan 5G-connectiviteit nu eindelijk worden uitgerold in Brussel, al zal het nog even duren vooraleer 5G iedereen in het Gewest bereikt.

5G is na een trage start inmiddels al een tijdje beschikbaar in de grotere Belgische steden, maar Brussel vormt daarop een opvallende uitzondering. Lagere stralingsnormen die in het Gewest van kracht zijn maakten 5G-connectiviteit onmogelijk in de hoofdstad, waardoor Brussel dreigde geïsoleerd te geraken. Na lang debatteren heeft de Brusselse regering die normen opgetrokken van zes volt naar 14,5 volt per meter, schreef De Tijd op zaterdagochtend.

lees ook

België demarreert in de 5G-race: van rode lantaarn naar geprezen koploper

Hierdoor is een belangrijke barrière overwonnen en kan 5G naar Brussel worden gebracht. De grote telecomoperatoren die een 5G-licentie op zak hebben, kunnen nu bij de Brusselse milieuadministratie een aanvraag indienen. Volgens De Tijd liggen die aanvragen al klaar om verzonden te worden. Binnen een termijn van maximaal acht weken zouden ze dan goedkeuring kunnen krijgen.

Vanaf dan kunnen de operatoren snel schakelen. In principe hoeven de bestaande 4G-antennes slechts aangepast te worden naar 5G. In de loop van september zouden zo dus de eerste 5G-netwerken in Brussel actief worden. Op dit moment is 5G enkel al beschikbaar in de gemeente Jette, dat mee kan liften op de naburige antennes in Vlaanderen.  

5G voor iedereen

Dat zal wel nog even duren. Een volledige dekkingsgraad in het Brusselse Gewest kan in het beste geval pas over een jaar worden bereikt. Omdat de stralingsnormen ook na de verhoging nog aan de lage kant zijn, zijn er meer antennes nodig. Eens de operatoren hun vergunning op zak hebben, kunnen ze ook aan die werken beginnen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home