AMD zal nog in het laatste kwartaal van dit jaar zijn nieuwste generatie van serverchips lanceren. Die is gebaseerd op de Zen 4-architectuur en bestaat uit chips met maximaal 96 rekenkernen.
AMD zal Epyc Genoa zoals gepland nog dit jaar op de markt loslaten. De nieuwe serverchips volgend daarmee op de hielen van Intel Xeon Scalable Sapphire Rapids, dat vertraging heeft opgelopen. In het vierde kwartaal van dit jaar volgt in principe de officiële lancering van Genoa.
Zen 4: sneller en efficiënter
De Epyc Genoa-processors zijn gebouwd op de nieuwe Zen 4-architectuur. Die bouwt AMD op het 5 nm-proces van TSMC. Daarmee zal AMD als eerste processorfabrikant een 5 nm x8-processor uitbrengen. De instructies per klokcyclus (IPC) van Zen 4 gaan er acht tot tien procent op vooruit. AMD verwacht voor Epyc Genoa een voelbare prestatieboost van 15 procent in single threaded-prestaties.
Met dank aan het 5 nm-productieproces gaat ook de efficiëntie erop vooruit. AMD spreekt van een significante verbetering van de prestaties per watt, wat zeker voor datacenters op schaal een belangrijke kostenbesparing kan meebrengen. Voor een Zen 4 desktopprocessor met 16 kernen zou de efficiëntie er met 25 procent op vooruitgaan. Dat cijfer zal vermoedelijk min of meer gelden voor het gros van de Epyc Genoa line-up.
Genoa-X en Siena
De krachtigste chip in de AMD Epyc Genoa krijgt 96 rekenkernen en twaalf kanalen van DDR5-geheugen. PCIe 5 is ook van de partij. Later volgen er nog variaties op Genoa zoals Genoa-X, de opvolger van AMD Epyc Milan-X. Die chips zijn meer gericht op HPC- en database-toepassingen en komen opnieuw met maximaal 96 rekenkernen. Het is echter het L3 cachegeheugen van meer dan 1 GB per socket dat deze processors uniek gaat maken.
Genoa krijgt verder nog een variatie met Siena. Onder die noemers maakt AMD een afgeleide van zijn serverchips voor Edge-toepassingen. De focus op prestaties per watt ligt nog hoger en de chips zullen in een iets lagere prijsklasse zitten. De Siena-varianten komen met maximaal 64 kernen.
Bergamo en Turijn
In 2023 mogen we dan uitkijken naar AMD Epyc Bergamo. Die chips zal AMD bouwen op een verbeterde versie van Zen 4: Zen 4c. De ‘c’ impliceert dat de architectuur helemaal geschikt is voor cloud native-toepassingen. De processordesigner zelf geeft aan dat de Bergamo-chips dubbel zoveel cloudcontainers op één server ondersteunen vergeleken met een bestaande Epyc-chip van de derde generatie. De 128 Zen 4c-kernen waarmee AMD de CPU’s wil uitrusten, spelen daarbij een cruciale rol.
Kijken we nog meer naar de toekomst, dan vangen we al een glimps op van de vijfde generatie van AMD Epyc. Geheel in thema krijgt die generatie van serverchips de naam AMD Epyc Turin. Meer details daarover kennen we nog niet. AMD laat tot slot nog weten dat AMD Ryzen 7000 voor de desktop voor de herfst gepland staat. Deze chips zijn eveneens op Zen 4 gebouwd.
Spannende race
De vooruitblik toont aan dat AMD er een strak innovatietempo op nahoudt. Intel is van plan om opnieuw leider te worden in CPU-land, maar een inhaalmanoeuvre wordt moeilijk. De vertraging van Sapphire Rapids zorgt er bijvoorbeeld al voor dat Intels nieuwste serverchips vrijwel meteen in de schaduw van AMD Epyc Genoa zullen terechtkomen. Intel moet een grote sprong maken wil het AMD bijbenen, op voorwaarde dat AMD zelf de hoge ambities in zijn roadmap kan waarmaken.