5 GHz-wifi ook op lange afstand beter dan 2,4 GHz-band

Hoewel natuurkunde ons vertelt dat lage frequenties een hoger bereik hebben, presteert wifi op de 5 GHz-band in alle scenario’s beter dan 2,4 Ghz-wifi volgens nieuw onderzoek.

De vuistregel gaat als volgt: wie de best mogelijke draadloze snelheden wil verbindt met wifi via de 5 GHz-band, maar neemt daarbij dat de hogere frequentie een lager bereik heeft en vooral meer wordt gehinderd door obstakels. De hogeregolflengte van de frequentie is immers gevoeliger voor absorbtie dan die van het 2,4 GHz-signaal. 2,4 GHz levert niet de hoogst mogelijke snelheden op, maar is ideaal voor wie een hoger bereik wil.

5 GHz kampioen

In theorie valt hier weinig op aan te merken, in de praktijk blijkt die redenering niet te kloppen. Dat blijkt tenminste uit onderzoek van de Australische tv-associatie Enex. Enex testte een grote variatie aan routes in kantooromgevingen en concludeerde dat de 5 GHz-band altijd beter presteerde, ook op grote afstand en ook wanneer toestel en router gescheiden waren door obstakels zoals een bepleisterde stenen muur.

De verschillen waren groot. Op een afstand van amper vijf meter haalden 30 procent van de 43 geteste toestellen al geen snelheid van 100 Mbps meer op de 2,4 GHz-band, terwijl het gros van de toestellen nog vlot over die grens sprong via 5 GHz. Op 50 meter afstand was de verbindingin beide gevallen slecht, maar bleek 5 GHz toch stabieler. 26 procent van de toestellen haalde nog 10 Mbps op 25 meter met 2,4 GHz, met 5 GHz was 80 Mbps niet onrealistisch.

Beamforming

De verschillen vallen vermoedelijk te verklaren door de impact van nieuwe technologische ontwikkelingen. Natuurkunde blijft ongewijzigd, maar het gros van de vernieuwingen binnen de wifistandaard de laatste jaren vind je terug op de 5 GHz-band. Denk daarbij vooral aan technologieën zoals Mu-MIMO en zeker beamforming. Die laatste stelt een router in staat om een signaal doelgericht uit te zenden en zo te versterken in de richting van de ontvanger. Het lijkt erop dat de nieuwe uitvindingen hun werk zo goed doen dat 2,4 GHz geen voordelen meer haalt uit de natuurlijke pluspunten van de lagere golflengte.

Tot slot is er natuurlijk het feit dat 2,4 GHz alomtegenwoordig is. Het signaal wordt nog steeds meer gebruikt wat voor meer storing zorgt. Ook andere draadloze standaarden zoals Bluetooth storen de 2,4 GHz-verbinding. 5 GHz opereert in contrast in een veel minder drukbevolkt spectrum.

Moraal van het verhaal: als je een toestel wil verbinden met het draadloze kantoornetwerk en je hebt de keuze, selecteer dan altijd het 5 GHz-netwerk.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home