Intel Xeon-concurrent voor AMD Epyc-chips laat nog jaar op zich wachten

Het duurt nog zeker een jaar voordat de Intel zijn Xeon-line-up opnieuw concurrentieel is met de Epyc-chips van AMD. In afwachting lanceert de chipbouwer nieuwe Ice Lake-cpu’s die na een half jaar alweer gedateerd zullen zijn.

Het Xeon-portfolio van Intel hinkt achterop. AMD veegt de vloer met Intel dankzij zijn Epyc-serverprocessors. Epyc biedt meer rekenkracht aan een lager prijskaartje aan de hand van een modernere technologie. AMD laat de cpu’s bakken op TSMC op het 7 nm-proces, dat een stuk zuiniger is en meer pk’s per watt biedt dan de 14 nm Cascade Lake-architectuur die Intel vandaag nog steeds voor Xeon gebruikt.

DDR5, PCIe 5.0 en HBM

Een gelekte roadmap voor de Xeon-producten van Intel toont nu aan dat de chipfabrikant de achterstand nog niet meteen zal wegwerken. Echte concurrentie voor Epyc staat pas gepland voor Q4 van 2021. Dan lanceert Intel als het goed is zijn Sapphire Rapids Xeon-processors. Die zal Intel bakken met dezelfde 10 nm-technologie die de nieuwe Tiger Lake-processors aandrijft. Die variant van 10 nm staat technologisch op hetzelfde niveau als de 7 nm van AMD en TSMC. Bovendien krijgen de Sapphire Rapids-Xeons ondersteuning voor PCIe 5.0 aan boord.

Volgens de lekken bestaan de nieuwe Xeons uit vier cpu-die’s die ieders maximaal 14 rekenkernen aan boord hebben, plus een extra vijftiende kern die niet actief is. Met die reservekern wil Intel vermoedelijk de yield van het fabricageproces optrekken. De chips zouden met tot 64 GB aan HBM2-geheugen komen. Dat geheugen kan samenwerken met DDR5-RAM, waarmee Sapphire Rapids ook compatibel zal zijn. De configuratie doet uitschijnen dat het HBM2-geheugen als een soort enorme L4-cache dienstdoet.

OneAPI

Op papier ziet dat alles er erg goed uit. De specificaties zijn zeker beter dan wat AMD vandaag op de markt heeft, maar die chipdesigner zit natuurlijk ook niet stil. Tegen eind 2021 verschijnt Epyc Genoa op de markt. Die chips zullen ook DDR5 en PCIe 5.0 ondersteunen, en worden op TSMC 5 nm gebakken. Het ziet er naar uit dat Sapphire Rapids op technisch vlak maximaal een bijbeenmanoeuvre is en zeker geen inhaalbeweging.

De chipspecialist wil zich wel onderscheiden van AMD met enkele unieke capaciteiten. Denk aan Intel Optane-ondersteuning, Bfloat 16 en ondersteuning voor OneAPI. OneAPI moet een ééngemaakte laag vormen waarmee ontwikkelaars toepassingen kunnen schrijven voor cpu’s, de nieuwe gpu’s, FPGA’s en andere accelerators van Intel. De fabrikant hoopt dat het aan elkaar gelijmde ecosysteem een boost geeft tegenover AMD. Daar staat tegenover dat AMD al geruime tijd synergie tussen cpu en gpu aanbiedt. FPGA’s heeft de fabrikant nog niet in het portfolio, maar daar wordt aan gewerkt.

Vreemde tussenchip

Intel beseft wel dat Q4 van 2021 nog te ver weg is voor een duidelijk antwoord op de dreiging van de concurrentie. De cpu-marktleider wil volgens de gelekte roadmap daarom begin volgend jaar al 10 nm Xeons lanceren. Het zal dan gaan om 10 nm Ice Lake-chips. Je kent Ice Lake misschien als de architectuur waarmee Intel zijn fel vertraagde 10 nm-debuut maakte. De chips rolden aan slakkentempo van de band en de beperkte line-up was uiteindelijk slechts in een handvol laptopmodellen terug te vinden. Ice Lake vertegenwoordigt de eerste generatie van Intel 10 nm en zal zowel technisch als op het vlak van functies onderdoen aan Saphire Rapids. De tijdslijn zorgt ervoor dat de Ice Lake-Xeons in de praktijk al na een half jaar verouderd zijn.

Het is logisch dat Intel 10 nm Xeon naar buiten duwt van zodra het kan maar de timing suggereert dat zelfs Intel niet zo wild is van de Ice Lake Xeonprocessors. Dat product lijkt ons afgaande op de roadmap dan ook te mijden. Intel blijft absolute leider in de processormarkt, maar AMD heeft zich intussen gevestigd als gelijkwaardig alternatief. De voorsprong die Intel had op AMD, lijkt minstens voor de nabije toekomst van tafel geveegd.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home