Vlaamse BrENIAC-supercomputer helpt mee in strijd tegen coronavirus

Het Vlaamse Supercomputer Centrum stelt de rekenkracht van de krachtige BrENIAC-supercomputer de komende acht weken ter beschikking voor onderzoek naar Covid-19.

Het Vlaamse Supercomputer Centrum (VSC) maakt zijn infrastructuur beschikbaar voor onderzoek in de strijd tegen het nieuwe coronavirus in Covid-19. Concreet stelt het VSC de BrENIAC Tier-1-supercomputer open voor onderzoekers. Begin 2019 zette het VSC nog 5 miljoen euro opzij op BrENIAC een upgrade te geven naar een rekencapaciteit van 1,5 petaflops. Daarmee is de computer één van de krachtigste systemen van het land, al staat het exemplaar met de meeste rekenkracht momenteel in Antwerpen.

Naast de Tier-1-infrastructuur zet het VSC ook Tier-2-rekenkracht opzij voor onderzoek naar Covid-19. Onderzoekers kunnen de komende acht weken onderzoek naar het VSC sturen, dat de aanvraag vervolgens zal valideren. De rekenkracht wordt vervolgens toegekend aan relevant onderzoek. Eerst komt, eerst maakt is hier het principe.

Voorstel indienen

Onderzoekers die de rekenkracht willen gebruiken, moeten het VSC contacteren met een korte samenvatting van het werk, informatie over de gebruikte software, een indiciatie van hun HPC-ervaring en een beschrijving van de eigenlijke rekenkracht die ze nodig denken te hebben.

Met de rekenkracht kunnen wetenschappers onder andere onderzoeken welke moleculen potentieel hebben als medicijn. Dergelijk farmaceutisch onderzoek is historisch gezien erg afhankelijk van de rekenkracht van HPC-systemen. Een andere mogelijke toepassing is een simulatie van de epidemie en hoe ze zich zal voortzetten.

Vlaams minister van Wetenschap en Innovatie Hilde Crevits (CD&V): “Het is hartverwarmend om te zien dat in tijden van crisis, naast burgers ook onderzoekers initiatieven nemen om samen de strijd aan te gaan tegen COVID-19. Onderzoek betekent vaak ook heel wat data verwerken waarvoor ook veel rekenkracht nodig is. Naast topwetenschappers in onder andere biotechnologisch onderzoek, staat Vlaanderen ook internationaal aan de top wat betreft ons onderzoeksinfrastructuur. Het is belangrijk dat de investeringen in de Vlaamse Supercomputer kunnen worden ingezet in de strijd tegen COVID-19”

Breed engagement

Internationaal engageren heel wat techbedrijven zich in de strijd tegen het virus. De Summit-supercomputer werd eerder al ingezet om 77 mogelijke medicijnmoleculen te ontdekken. Summit is momenteel de krachtigste supercomputer ter wereld en is van de hand van IBM. Andere bedrijven doneren expertise of geld. Ook thuis kan je meewerken aan het onderzoek. Het Folding@Home-project, dat rekenwerk verdeelt over systemen van vrijwilligers, beschikt zo over meer rekenkracht dan de zeven krachtigste supercomputers ter wereld samengeteld.

Lees ook: Supercomputers voor de kmo: waarom iedere organisatie wel een HPC-systeem kan gebruiken

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home