AMD pakt uit met gpu-architectuur op maat van datacenter

AMD

AMD introduceert een nieuwe gpu-architectuur gericht op datacenters. Die zal de bestaande RDNA-architectuur, die meer gericht is op gaming, complementeren.

Op de jaarlijkse Financial Analyst Day lanceert AMD een splinternieuwe architectuur voor zijn datacenter-gpu’s. Het ‘AMD Compute DNA’ of CDNA voor de vrienden is een geoptimaliseerde versie van de bestaande architectuur waarbij de focus op traditionele datacenter-workloads ligt. Momenteel vertrouwt AMD voor al zjin gpu’s op de Radeon DNA of RDNA-architectuur waarop zowel professionele als gamingkaarten worden gebouwd.

De introductie van CDNA brengt functionaliteitsvoordelen met zich mee. RDNA bevat functies zoals de pixel rendering engines die irrelevant zijn in een datacentercontext waar de gpu als accelerator wordt ingezet. Door de architectuur te optimaliseren, worden de irrelevante functies afgevoerd en ontstaat er plaats op de die voor relevantere logische schakelingen. Denk daarbij aan AI-modules zoals Tensorcores. Langs de andere kant kan AMD ook beslissen om eenvoudigere CDNA-gebaseerde kaarten te lanceren en op een lagere prijs te focussen.

CDNA moet AMD competitiever maken vergeleken met het grotere Nvidia, dat al wel een tijdje in staat is meerdere gpu-architecturen in de markt te zetten. Denk daarbij aan de GeForce- en Quadro-kaarten met traditionele functies, en Tesla-gpu’s voor acceleratie.

X3D en Infinity

AMD kondigt verder nog twee nieuwe technologieën aan. Eerst en vooral is er een teaser voor X3D Chip Stacking. Die technologie zal AMD in de toekomst toelaten om chiplets boven elkaar te plaatsen en te verbinden via through silicon-via’s. Dat kan een flinke bandbreedteverhoging met zich meebrengen, al verklapt AMD nog niet waar en hoe het de technologie precies zal inzetten.

Tot slot is er de introductie van een nieuwe Infinity-architectuur. Infinity Fabric 3.0 omhelst een nieuwe manier om cpu en gpu aan elkaar te plakken. Het grootste voordeel daarvan is een grotere samenhang van het cachegeheugen rekening houdend met beide componenten, wat voor een hogere snelheid en hogere prestaties per watt moet zorgen.

De aankondigingen van AMD zullen toekomstige producten ondersteunen. Welke precies is nog niet duidelijk, maar supercomputer El Capitan lijkt er alvast op te rekenen. HPE en AMD kondigden dinsdag nieuwe specificaties aan voor dat 2 exaflops-systeem, dat tegen 2023 operationeel moet zijn. Het nieuwe infinity-fabric vormt er een onderdeel van, terwijl we verder kunnen vermoeden dat de gebruikte gpu’s op CDNA gebaseerd zullen zijn, en de Genoa-cpu’s X3D Chip Stacking zullen implementeren. Lees hier meer over dat systeem: HPE en AMD willen HPC-snelheidsrecord verpulveren met 2 exaflops-systeem

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home