China zet druk op Europese landen om 5G van Huawei te kiezen

huawei

China zet economische druk op Europese landen om apparatuur van de Chinese telecomleverancier Huawei niet uit hun 5G-infrastructuur uit te sluiten. Dat wel doen, zal gevolgen hebben voor andere handel, klinkt het.

Een en ander blijkt uit twee verhalen die afgelopen week aan het licht kwamen. Eerst berichtte de Deense krant Berlingske over een geheime ontmoeting tussen de eerste minister van de Faeroër-eilanden en de Chinese ambassadeur voor Denemarken.

De archipel is voor een groot deel afhankelijk van de export van zalm, waarvan een belangrijke hoeveelheid voor de Chinese markt bestemd is. De Chinese ambassadeur zou hebben gedreigd met het ongedaan maken van een vrij handelscontract dat momenteel op tafel ligt, als de nationale telecomoperator van de Faeroër-eilanden geen 5G-contract tekent met Huawei. Het Deense ministerie van Defensie had daarvoor een negatief advies gegeven vanwege mogelijk spionagegevaar, een idee dat door de Verenigde Staten fel wordt gepromoot, maar waarvoor nog altijd geen bewijs publiek werd gemaakt.

Huawei laat in een officiële reactie weten dat het niet op de hoogte was van de ontmoeting en de uitspraken van de Chinese ambassadeur.

Duitse auto’s

Afgelopen weekend raakte bekend dat ook de Chinese ambassadeur voor Duitsland een gelijkaardig dreigement heeft uitgesproken. Ook in Duitsland ontstaat een groeiend verzet tegen het gebruik van Huawei-apparatuur in 5G-netwerken. Er ligt een wetsvoorstel op tafel voor een brede ban op ‘onbetrouwbare’ 5G-leveranciers. Huawei wordt daarin niet bij naam genoemd, maar wel duidelijke geviseerd.

“Als Duitsland een beslissing zou nemen die leidt tot de uitsluiting van Huawei van de Duitse markt, zullen er gevolgen zijn. De Chinese overheid zal niet werkeloos toezien”, citeert Bloomberg ambassadeur Wu Ken. Hij verwees daarbij naar de autoindustrie. Een kwart van de 28 miljoen auto’s die vorig jaar in China werden verkocht, kwamen van Duitse fabrikanten.

Banden met de overheid?

Volgens Wu Ken heeft Huawei geen enkele wettelijke verplichting om data met de Chinese overheid te delen. Die vrees leeft in het Westen vanwege Chinese wetgeving die binnenlandse bedrijven verplicht om samen te werken met de overheid op het gebied van nationale veiligheid. Volgens critici kan dat betekenen dat bedrijven als Huawei kunnen worden gedwongen om mee te werken aan Chinese spionage.

Huawei heeft die aantijgingen altijd ontkend en benadrukt dat het een privébedrijf is, zonder banden met de Chinese overheid. Dat Chinese ambassadeurs nu zo zwaar aan het lobbyen zijn voor de fabrikant, maakt die stelling moeilijker om hard te maken, al zou het kunnen dat China buiten medeweten van Huawei om handelt.

Hoe dan ook is het duidelijk dat de aanslepende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China zich ook steeds meer in Europa laat voelen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home