Intel legt zich neer bij kleiner x86-marktaandeel

Intel

Intel wil niet meer strijden voor 90 procent marktaandeel binnen de x86-processormarkt. Een bredere ambitie van 30 procent van de totale chipmarkt is het nieuwe streefdoel. Dat biedt op zijn beurt kansen voor AMD.

Intel was (en is) bijna monopolist in de wereld van de x86-chips. Serverprocessors komen bijna allemaal van de fabrikant en ook in de endpoint-wereld is het bedrijf dominant. De laatste jaren staat de positie van Intel echter onder druk door interne en externe factoren. Extern is er de hernieuwde concurrentie van AMD, dat met minstens even capabele chips aan een interessanter prijspunt steeds meer van de markt weet te overtuigen. Intern kampt het bedrijf van CEO Bob Swan dan weer met een te lage productiecapaciteit. De vraag naar cpu’s overstijgt wat Intel in z’n fabrieken kan bakken, waardoor OEM’s opnieuw in de armen van de concurrentie worden gedreven. Swan legt nu uit hoe het de doelstellingen van het bedrijf wil omvormen om geen kansen meer te missen in de toekomst.

Geen 90 procent meer

Op de Credit Suisse Technology Conference spreekt de CEO meer open dan ooit tevoren over de problemen en de ambitie van Intel. Swan maakt enkele verrassende statements die tonen hoezeer het chiplandschap in beweging is. De meest opvallende: 90 procent x86-marktaandeel is geen must meer. Intel is met andere woorden bereid om afstand te doen van zijn extreme dominantie.

Volgens Swan zorgde de obsessie voor de 90 procent ervoor dat Intel kansen heeft gemist in de bredere chipmarkt. Dat statement is vermoedelijk een allusie op de mobiele SoC-markt, waar Intel nooit kon opboksen tegen Qualcomm en andere Arm-spelers. De 90 procent-richtlijn vliegt daarom te vuilbak in.

Bredere ambitie

Swan erkent dat x86 slechts een deel is van de chipmarkt en dat andere types van chips aan belang winnen. Denk daarbij in eerste instantie aan gpu’s en andere accelerators zoals FPGA’s. Intel zet daar vandaag al sterk op in. Het bedrijf ontwikkelt bijvoorbeeld zijn eigen Xe-lijn van grafische kaarten die vanaf volgend jaar moet concurreren met het beste dat Nvidia te bieden heeft. Verder is er de Nervana Neural Processor, op maat van AI-workloads. Intel ziet dat het tijdperk van x86 als alleskunner voorbij is, en is er als de dood voor om marktleider te blijven in een segment dat aan belang zal verliezen terwijl de rest van de chipmarkt groeit.

De nieuwe ambitie, uitgezet door Swan, weerspiegelt dat. Intel wel 30 procent van de totale chipmarkt in handen hebben. Als het daarbij in x86-land aan AMD verliest omwille van bijvoorbeeld een focus op de gpu-reeks, dan is dat geen probleem meer. Het is de eerste keer dat Intel zo transparant spreekt over de mogelijkheid om een stukje van de x86-markt los te laten. De woorden van de CEO zullen ongetwijfeld een impact hebben om Intel in de toekomst. Ze geven het bedrijf eindelijk een vrijgeleide om te groeien in andere markten, zonder dat het moet vrezen om afgestraft te worden wanneer het een procentpuntje verliest in de klassieke server- of endpointmarkt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home