Xilinx maakt programmeren FPGA’s eenvoudiger met gratis tool

Xilinx

Xilinx, een van ’s werelds grootste producenten van Field-Programmable Gate Arrays (FPGA’s) lanceert de nieuwe Vitis-toolkit om het configureren van de herprogrammeerbare chips te vereenvoudigen.

Vitis is afgelopen dinsdag aangekondigd tijdens het Xilinx Developer Forum in San Jose, VS en vanaf 1 november gratis beschikbaar, zo meldt The Register.

FPGA’s zijn in essentie boetseerbare chips waarvan je de logische schakelingen via software telkens opnieuw kan configureren. Zo kan een enkele chip hardware-acceleratie verzorgen voor verschillende types workload, zonder dat er telkens een nieuwe microchip op maat ontwikkeld moet worden.

Het programmeren van FPGA’s gebeurt typisch in een hardwarebeschrijvingstaal als Verilog of VHDL. Die vallen evenwel niet zo in de smaak bij ontwikkelaars vanwege hun complexiteit, waardoor Xilinx besloot om de tools voor het configureren van zijn FPGA’s te herzien, met Vitis als resultaat.

Volgens de fabrikant kan Vitis als alternatief voor zijn zware Vivado-suite worden gezien. Het is een meer high-level programmeertaal, die ontwikkelaars in staat stelt om FPGA’s op een eenvoudigere manier te configureren, in het bijzonder om machinelearning-algoritmes te versnellen, zonder dat ze daarvoor moeten weten hoe ze de hardwarebeschrijvingstaal moeten schrijven.

Applicatiecode

Zo is het mogelijk om met behulp van Vitis C/C ++ -algoritmen naar logica te compileren en dat te gebruiken om een ​​FPGA te configureren. Bovendien kan ook AI-code worden geschreven, die wordt gecombineerd met Xilinx’s deap-learning versnellings-engines en vervolgens worden opgenomen in een FPGA. Een combinatie van beide benaderingen is ook mogelijk.

Kort samengevat, code op toepassingsniveau – of het nu C/C++, Python of welke programmeertaal dan ook is – roept bibliotheken (zelf geschreven of uit het opensource aanbod van Xilinx) op die communiceren met de algoritmen die de programmeur in de gekoppelde FPGA heeft geïmplementeerd (en geconfigureerd met Vitis), om AI-inferentie en ander werk naar de chip te verplaatsen.

Bovenstaande is nu ook al mogelijk met de Vivado-suite van Xilinx, door C tot logica te compileren en de eigen AI-engines van Xilinx te gebruiken. Vivado zal ook nooit verdwijnen. Echter maakt Vitis het stukken eenvoudiger en kan het prijstechnisch een voordeel opleveren. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home