Toshiba houdt vast aan vertrouwde technologie voor eerste 16 TB HDD

harde schijf

Toshiba heeft de heliumgevulde 16 TB MGO8 harde schijf aangekondigd. De HDD bouwt voort op het voorgaande 14 TB-model met negen platters, maar nu met extra capaciteit dankzij een toegenomen oppervlaktedichtheid.

Dat is te danken aan de overgang naar een tweedimensionale magnetische opname of Two-Dimensional Magnetic Recording (TDMR). Een incrementele upgrade in technologie, waarbij een tweede lezerelement wordt toegevoegd.

“Door een tweede lezerelement in de kop toe te voegen, kunnen we een deel van de signaalstoring van de opnamesporen verwijderen en een betere signaal-ruisverhouding bereiken bij het uitvoeren van leesbewerkingen”, zegt Scott Wright, directeur van HDD-productmarketing voor Toshiba America Electronic Components, aan Data Center Knowledge.

Daardoor kunnen de sporen dichter bij elkaar worden geplaatst en bijgevolg de capaciteit verhoogd. Ook de schrijfprestaties van de kopelementen werden verder verbeterd, laat Wright weten.

Verder is het een standaard 3,5 inch schijf met 7.200 rpm, 512 MB cachebuffer, 6 Gbit/s SATA- of 12 Gbit/s SAS-interfaces, 2,5 miljoen uur Mean Time To Failure (MTTF) en een werkbelastingsscore van 550TB/jaar voor 24/7-operaties.

Door een lagere energiekost en hogere opslagdichtheid is de 16 TB-HDD in het bijzonder interessant voor gebruik als cloudopslag.

De 16TB MGO8 wordt eind deze maand getest en zal medio 2019 beschikbaar zijn op de markt. De prijs is nog niet bekend, al zou die volgens Wright niet veel verschillen met die van de huidige 14 TB-schijf.

MAMR

Om de capaciteit nog verder te verhogen kijk Toshiba voor toekomstige schijven wel naar technologie van de volgende generatie, meer bepaald Microwave-Assisted Magnetic Recording (MAMR). Ook Western Digital maakt gebruik van MAMR. Anders dan Seagate, dat HDD’s ontwikkelt middels Heat-Assisted Magnetic Recording (HAMR).

Wright: “MAMR maakt gebruik van microgolfenergie en geavanceerde draaikoppelfysica om energie aan de media te geven zodat de bits kunnen kantelen.” Een zogeheten ‘spin torque oscillator’ op de schrijfkop produceert microgolven van 20-40 Ghz, die de weerstand van het bit verlagen. Hierdoor is niet zoveel kracht nodig om de bit te schrijven. Dit kan capaciteiten tot wel 40 TB opleveren, hoewel het waarschijnlijk zal beginnen bij 18 TB.

MAMR kan meer worden beschouwd als een logische evolutie in schijfkoppen dan HAMR. Veel van de huidige methodologieën kunnen volgens Wright dan ook worden gebruikt, omdat er geen componenten zoals laserdiodes worden toegevoegd. HAMR vraagt volgens hem momenteel nog om meer nauwkeurig onderzoek.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home