Zoekfunctie code eindelijk algemeen beschikbaar in GitHub

github code

Gebruikers wachtten al bijna anderhalf jaar op het nieuws dat GitHub gisteren aankondigde: een handige functie om code te vinden en bekijken is nu eindelijk algemeen beschikbaar.

De ontwikkeling van een zoekfunctie voor code in GitHub begon in december 2021. Toen was de functie beschikbaar in preview voor een beperkt publiek. Er was zelfs een wachtlijst. Het heeft sindsdien even geduurd, maar alle gebruikers kunnen nu eindelijk code opzoeken en bekijken.

Waarom

Zelf code schrijven is op zich maar een klein onderdeel van het takenpakket bij de meeste ontwikkelaars. Code lezen en begrijpen neemt een veel groter deel van hun tijd in beslag.

Het is natuurlijk belangrijk dat wie met bepaalde code werkt die ook begrijpt en volledig kan doorgronden. Met als ultieme doel meer gebruiksgemak en dus een grotere productiviteit.

lees ook

Hugging Face en ServiceNow lanceren gratis AI-codeertool als alternatief voor GitHub CoPilot

Digitale Drievuldigheid

Daarom werkte GitHub ongeveer anderhalf jaar aan een doorgedreven zoek- en kijkfunctie op zijn platform, om het leven van ontwikkelaars wat makkelijker te maken. Om dat te verwezenlijken zijn er drie belangrijke verbeteringen doorgevoerd.

Om te beginnen is de interface volledig aangepast. Gebruikers krijgen nu niet alleen suggesties te zien, maar GitHub voorziet ook voltooide codes op basis van wat de gebruiker zoekt. Verder zijn de zoekresultaten ook logischer gerangschikt.

Dan is er de zoekmachine zelf. Die is volledig nieuw gebouwd en twee keer zo snel als de vorige zoekfunctie, volgens GitHub. De mogelijkheden zijn veel uitgebreider; het systeem ondersteunt zoeken op subtekens, uitdrukkingen en zelfs op symbolen. Bovendien begrijpt de machine code zelf ook beter, waardoor relevante resultaten hoger worden gepositioneerd.

Tot slot is er kijkfunctie. Die integreert nu vlot code zoeken, browsen en navigeren. Via een zijpaneel zie je de nodige referenties die ongeveer overeenkomen met wat je in Visual Studio kan doen.

Mogelijkheden

Uiteraard brengt dit alles heel wat potentieel met zich mee. Een bug fixen gaat bijvoorbeeld heel wat sneller met die nieuwe zoekfunctie; bij een probleem kan je meteen alle code van een specifiek bedrijf of organisatie doorzoeken. Het systeem helpt je ook om vlot bepaalde configuraties  te vinden of om kwetsbaarheden veel sneller te detecteren.

Algemeen is het de bedoeling van GitHub dat gebruikers specifieke informatie sneller vinden en meteen in de juiste context zien.

Benieuwd naar de gebruikte technologie achter deze massieve upgrade? GitHub heeft er een aparte blog over.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home