Visual Studio Code als preview beschikbaar in je browser

visual studio code

Microsoft stelt Visual Studio Code gratis als preview beschikbaar op het web. Je kan met het programma binnenkort dus code opmaken in je browser.

Microsoft kondigde in een blogpost aan dat Visual Studio Code binnenkort in preview beschikbaar zal zijn in je browser. De post werd echter opnieuw offline gehaald, wat doet vermoeden dat deze per ongeluk te snel online verscheen. We verwachten dat het nieuws snel terug zal keren, gezien de technologie sterk lijkt op die van het reeds aangekondigde, webgebaseerde codeprogramma van GitHub, wat ook onder Microsoft valt.

GitHub

De versie van GitHub kan je echter enkel gebruiken in een GitHub-repository, waar je het kan openen door op de dot-toets te drukken. Microsoft laat daarbij weten dat iedereen Visual Studio Code voor het web gratis kan gebruiken via https://vscode.dev. Op die manier kan je snel code openen en zoeken op GitHub, je lokale toestel en binnenkort ook op Azure Repos. Zo kunnen kleine aanpassingen gemakkelijk gemaakt worden, zegt de gigant.

Wat met VS Code op je desktop dan?

Toch opereert Visual Studio Code op je desktop ook gratis en heeft het meer opties. Van welk ander voordeel geniet je dan in je browser? Microsoft schuift hier enkel en alleen gebruiksgemak naar voor. Een oplossing die je niet moet installeren kan handig zijn wanneer je op verschillende toestellen werkt. Ook vermijd je er de download-edit-upload cyclus mee (hoewel er onder de radar nog steeds opslagplek nodig is voor een ‘download-to-browser’).

Op afstand

Deze webvarianten zijn makkelijk te implementeren, gezien ze gebouwd zijn met webtechnologie. Erich Gamma, ingenieur bij Microsoft, liet eerder dit jaar al weten dat de Visual Studio Code-editor ontstaan is uit een gefaalde versie met de naam Visual Studio Online (of ‘Monaco’). Ontwikkeling op afstand is nu echter meer gesofisticeerd. Denk bijvoorbeeld aan GitHub Codespaces en Gitpod die browsergebaseerde editing en debugging van code op afstand voorzien.

Volgens de blogpost kan Visual Studio Code in je browser ook upgraden naar GitHub Codespace, wanneer je nood hebt aan een volledige omgeving op afstand. Je kan op die manier code opmaken, debuggen en gebruik maken van alle extensies en een terminal.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home