Verwijdering oude apps zou appwinkels van Google en Apple met een derde verkleinen

google play store apple app store

Google en Apple gaan de strijd aan tegen oude apps die die niet meer worden geüpdatet. Het resultaat daarvan zou beide appwinkels gevoelig kleiner maken.

Begin april kondigde Google aan dat het apps die twee jaar of ouder zijn automatisch zou verwijderen uit de Play Store. Het beleidsplan hangt Google op aan de jaarlijkse uitgave van Android-versies. Om te voldoen aan de beleidsregels mag de app niet draaien op een API die verder dan twee Android-versies geleden werd opgezet.

Apple volgde later die maand met een e-mail richting app-ontwikkelaars waarvan hun app al twee jaar of langer niet meer wordt geüpdatet. Ze krijgen 30 dagen de tijd om een update online te zetten alvorens het definitief uit de App Store verdwijnt. Apple contacteert al langer ontwikkelaars van oude apps, maar de recente influx aan mails benadrukt dat Apple de duimschroeven aandraait.

CNET heeft data bestudeerd van analysebedrijf Pixalate om na te kijken hoeveel apps zouden verdwijnen als we naar de huidige status van de Apple App Store en Google Play Store kijken. De Apple App Store zou ongeveer 650.000 apps verliezen, wat het aanbod terug zou brengen van 1,95 miljoen apps naar 1,3 miljoen apps. De Google Play Store zou ongeveer 869.000 apps verliezen en netto 1,7 miljoen apps over houden.

lees ook

Google, Apple en Microsoft maken zich sterk voor een toekomst zonder wachtwoord

Beschikbaar voor bestaande gebruikers

Beide cijfers zijn een ruwe inschatting omdat Google ontwikkelaars nog tot november de tijd geeft om hun apps te updaten. De kans is groot dat heel wat apps tegen die tijd een update ontvangen.

Bij Apple is het nog meer koffiedik kijken omdat het nergens officieel de termijn van twee jaar communiceert. Het stuurt enkel e-mails naar ontwikkelaars met oude apps met de melding dat ze 30 dagen de tijd hebben om te updaten.

Wanneer de app wordt verwijderd uit de appwinkel bij Google of Apple, kunnen nieuwe gebruikers die niet meer vinden of installeren. Wie geld heeft betaald voor een app of een gratis app één keer heeft gedownload, kan die altijd blijven downloaden in de appwinkel. Android-gebruikers kunnen ook nog altijd apps sideloaden indien dat nodig is. Bij Apple kan je enkel bij de App Store terecht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home