De toekomst van SUSE Linux Enterprise focust op containers

Linux container suse

Onder prototype Adaptable Linux Platform v0.01 gaat SUSE van start om de toekomst van Linux Enterprise-versie vorm te geven. Ontwikkelaars kunnen vandaag met het de testversie aan de slag.

Wie de toekomst van SUSE Linux Enterprise (SLE) wil proeven, kan vanaf vandaag aan de slag met het eerste prototype van Adaptable Linux Platform (ALP). Belangrijke nuance: het gaat om versie 0.01 met nog een lange weg voor de boeg. Wie benieuwd is kan al eens een kijkje nemen naar de achtergrondinformatie die online staat en de online handleiding die 50 pagina’s telt.

Op dit ogenblik kunnen ontwikkelaars met twee QCOW2-images aan de slag voor x86-64-machines. De basisversie van ALP OS weegt amper 300 MB en heeft een read-only root bestandssysteem dat op Btrfs wordt bewaard. Zo’n aanpak is robuuster tegen schijfcorruptie in het geval van een systeemcrash of stroomuitval.

Extra pakketten of updates worden bewaard in aparte snapshots. Hierdoor kan in het geval van een foute opstartfase het systeem zichzelf genezen en automatisch herstarten in de meest recent werkende snapshot.

Geen upgradetraject

Deze aanpak van OS-ontwikkeling moet de distro eenvoudiger beheersbaar maken en aanpasbaar. Zo kan je dankzij containerapps perfect mixen tussen verschillende Linuxdistributies. Zo kan je in een toekomstige SLE-versie RHEL-containers draaien of Ubuntu-containers. De apps die binnen de containers lopen, zouden niets merken.

Het grote nadeel van deze aanpak is dat er geen upgradetraject mogelijk is van het huidige SLE OS naar de nieuwe. Het is gedurfde zet van SUSE om een grote stap voorwaarts te zetten binnen de enterprise Linuxmarkt.

SUSE plant elke drie maanden een nieuw prototype voor ontwikkelaars om mee aan de slag te gaan. De finale versie zou eind 2023 klaar moeten zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home