Stability AI zet verder in op open source voor kunstmatige intelligentie

StableStudio is het nieuwste project van Stability AI om tekst via AI om te zetten naar beeld. Het is in principe de open source-versie van DreamStudio, een gelijkaardige applicatie.

Het Britse bedrijf Stability AI draait al sinds de oprichting voornamelijk rond open source. Met de lancering van StableStudio – een soort van open source-versie van zijn applicatie DreamStudio – wordt dat engagement nog eens extra versterkt.

DreamStudio

DreamStudio is de premium interface van Stability AI om tekst naar beelden om te zetten, de applicatie draait op het model Stable Diffusion. Via kunstmatige intelligentie kunnen gebruikers er beelden vanuit tekst mee genereren, zonder zelf code te schrijven. Het programma kreeg vorige maand nog een upgrade met het bèta model Stable Diffusion XL.

Open-source als motto

Deze lancering betekent dat Stability AI trouw blijft aan het eigen credo van de constante vooruitgang in open-source-ontwikkeling binnen de wereld van kunstmatige intelligentie. Nog vorige maand werd via Stable Diffusion bijvoorbeeld een hele verzameling aan open-source large-language-modellen gelanceerd om tekst en code te genereren uit prompts van gebruikers, onder de collectieve naam StableLM.

Het bedrijf is hierna ook nog van plan om StableVicuna, de chat-interface voor StableLM, te integreren in StableStudio.

lees ook

De illusie van DevOps doorprikt: zoeken naar een perfecte cirkel

Met StableStudio controleren gebruikers de interface van Stable Diffusion volledig zelf. Zo kunnen ze eigen plug-ins bouwen en inzetten voor de onderliggende AI-modellen van Stability AI. Feedback van de community en ontwikkelaars vormt zo mee wat StableStudio gaat of kan zijn in de toekomst. Daarom plant het bedrijf om de actieve ontwikkeling ervan te verhuizen naar zijn publieke GitHub. Als incentive komen er zelfs premies voor nieuwe functies en verbeteringen.

Ondanks het open-source-model van StableStudio benadrukte Stability AI wel dat DreamStudio op de eigen servers blijft draaien.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home