Samsung Galaxy S23 bevat 60 GB aan bloatware

samsung galaxy s23
Bron: Samsung

Het besturingssysteem van de Samsung Galaxy S23 is allerminst een lichtgewicht. Zware code en een overvloed aan voorgeïnstalleerde apps eisen voor 60 GB aan opslagruimte op.

De Samsung Galaxy S23-reeks lanceerde op 1 februari. Het basismodel van de S23 wordt geleverd met 128 GB aan interne opslag. Waar dat voor de meeste smartphonegebruikers ruimschoots voldoende is, overweeg je bij de S23 misschien toch maar beter een configuratie met meer opslag. Het besturingssysteem in de smartphone eist namelijk al 60 GB aan opslag op.

Het getal is wel met een paar korrels zout in te nemen, want ze komen voort uit een online steekproef door technologiejournalist Mishaal Raman. Die wilde te weten komen hoeveel opslagruimte het besturingssysteem inneemt bij verschillende Android-merken. Daar kwam Samsung’s nieuwste softwarelaag OneUI 5.1, gebouwd op Android 13, als meest zwaarlijvige uit. Ter vergelijking: Google’s software neemt maar 15 GB in op de Pixel 7.

Overvloed aan apps

Hoe is het zover gekomen bij Samsung. Eerst en vooral is het OneUI-besturingssysteem van nature al wat ‘zwaarder’ dan andere Android-versies. Dat komt omdat Samsung veel meer aanpassingen maakt aan de broncode.

Maar de voornaamste reden zit hem vooral in het feit dat een S23-smartphone al bomvol zal staan met applicaties als je de smartphone aankoopt. Ten eerste wil Samsung je zijn eigen mobiele ecosysteem opdringen. De fabrikant pusht je onder meer een webbrowser, een appwinkel, een berichtenapp, een virtuele assistent en meer. Die systeemapps zijn ook niet zomaar te verwijderen van je smartphone; hiervoor moet je USB-debugging uitschakelen in de instellingen en via je pc apppakketten verwijderen.

Naast de eigen applicatie is Samsung ook contractueel verplicht om Google-apps aan te bieden om de Android-broncode te kunnen gebruiken. Dat betekent dus nog eens een webbrowser, appwinkel, berichtenapp, stemassistent etc. Tel daarbij dan nog eens externe apps bij die een plekje reserveren in het besturingssysteem, zoals Facebook, Spotify, Netflix en LinkedIn, en je telefoon ziet er na het instellen al uit alsof je hem jaren in gebruik hebt.

Geen plaats voor twee

Het had nog erger kunnen zijn, merkt Raman op. Samsung maakt namelijk geen gebruik van de A/B-partitie die Google sinds Android 7 introduceerde in het mobiele besturingssysteem. Deze functie maakt een virtuele ‘reservekopie’ op je smartphone. Tijdens een grote systeemupdate schakelt je smartphone over op de virtuele kopie om het updateproces vlotter te doen verlopen.

Het nadeel is dat de virtuele kopie ook plaats in het geheugen opeist en je dus een stukje geheugen dient vrij te houden om een systeemupdate te kunnen uitvoeren. Volgens cijfers van Google vereist het proces 6 tot 9 GB geheugen. Die bespaart Samsung je tenminste, maar daarvoor krijg je wel tientallen GB aan bloatware-apps in ruil.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home