Qualcomm wil ontwikkelaars warm maken voor ARM-versie Windows 10 met nieuwe devkit

Snapdragon Developer Kit

Anderhalf jaar na de lancering van Windows 10 op ARM geniet het OS geen tractie. Apple geniet van het momentum met eigen ARM-compatibele chips en ontwikkelaars springen onmiddellijk op de kar. Om ontwikkelaars te motiveren om ook Windows 10 op ARM niet te vergeten, stelt Qualcomm een nieuwe devkit beschikbaar met een goedkopere tweede generatie Snapdragon 7c-chip aan boord.

Sinds 2013 experimenteert Microsoft al met een Windows-versie voor ARM-chips. De illustere Microsoft Surface RT draaide Windows RT als besturingssysteem, een lightversie van Windows 8. Eind 2019 deed het opnieuw een poging met de Microsoft Surface Pro X. Binnenin zat een Microsoft SQ1 ARM-chip, een afgeleide van de Snapdragon 8cx. Anderhalf jaar later hebben we een nieuwe hardware-versie mogen verwelkomen, maar daar bleef het bij. Andere fabrikanten waagden zich niet aan Windows 10 op ARM of heel beperkt met één model om de watertemperatuur te voelen.

In tussentijd verovert Apple de wereld met de nieuwe Apple M1-chip, ook een ARM-chip. In combinatie met een ARM-versie van macOS verovert de snelle en energiezuinige chip de harten van ontwikkelaars en gebruikers. Vandaag vind je de M1-chip in de 13-inch MacBook Pro, MacBook Air, Mac Mini, iMac en iPad Pro.

Microsoft blijft ondertussen ter plaatse spartelen en werkt aan de verdere ondersteuning van Windows 10 op ARM met onder andere ondersteuning voor 64-bitsoftware (in bèta), maar omwille van het versnipperde ecosysteem kan Microsoft geen vuist maken.

Qualcomm helpt Microsoft en zichzelf

Qualcomm ziet met lede ogen toe hoe Apple succesvol overal ARM-chips in stopt en wil Microsoft nu een handje helpen met Windows 10 op ARM. Het lanceert samen met de goedkopere tweede generatie Snapdragon 7c-chips ook een devkit waarmee ontwikkelaars aan de slag kunnen.

De Snapdragon Developer Kit lijkt op een minipc vergelijkbaar met een NUC of Mac Mini en heeft verschillende aansluitingen achteraan: 2x USB-A, USB-C, microSD, Ethernet, HDMI en een simkaartslot. Apple lanceerde vorig jaar op WWDC een soortgelijke oplossing om ontwikkelaars voor te bereiden op de transitie van x86 naar ARM in de vorm van een Mac Mini.

De devkits zullen beschikbaar zijn deze zomer, maar daarmee is het niet gedaan. Microsoft heeft zelf ook nog heel wat werk voor de boeg om Windows 10 op ARM te optimaliseren om te concurreren met de ARM-versie van macOS. Rosetta 2, de emulatielaag voor x86-software op macOS, werkt nagenoeg naadloos en zorgt ervoor dat haast iedereen naadloos kan overstappen.

Hetzelfde lukt vandaag nog niet met Windows 10 op ARM, anderhalf jaar na de lancering van de Microsoft Surface Pro X. Sinds het begin is er ondersteuning voor 32-bitsoftware, maar 64-bitsoftware blijft tot nu toe in bèta hangen en heeft voorlopig geen zicht op een finale stabiele versie. Waar de Apple M1-chip het begin is van een nieuw tijdperk, raakt Windows 10 op ARM amper uit de startblokken. Qualcomm hoopt met de nieuwe devkit meer ontwikkelaars warm te maken. Wanneer Windows 10 op ARM tractie krijgt, groeit de vraag naar Qualcomm-chips in plaats van Intel en AMD. Qualcomm heeft samen met Microsoft evenveel baat bij een ARM-succes met Windows 10.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home