Python vindt weg naar Windows Store

Python in Windows Store
Python in Windows Store -

Python 3.7 is voortaan beschikbaar als applicatie in de Windows Store. De software downloaden via de website wordt zo (bijna) overbodig.

Microsoft blijft proberen om ontwikkelaars te paaien met Windows 10. Het recentste voorbeeld daarvan komt er in de vorm van een samenwerking met Python. Python 3.7 is sinds kort beschikbaar als een applicatie in de Windows Store. Dat maakt het in principe eenvoudiger voor iedereen, en zeker voor beginners, om met de populaire programmeertaal aan de slag te gaan.

Niet 100% hetzelfde

Zoals vaak in de Windows Store zijn er ook nadelen. De app heeft niet helemaal dezelfde rechten als de versie van Python die je manueel installeert. Met zijn Windows Store-jasje aan heeft Python bijvoorbeeld geen volledige schrijfrechten naar het register. Dat zal geen probleem zijn voor de hobby-ontwikkelaar, maar is vervelender voor professionele gebruikers. Het lijkt er dan ook op dat Microsoft en Python met deze zet eerder naar een beginnend publiek willen cateren.

Op de ondersteuningspagina van Python wordt een onderscheid gemaakt tussen de ‘full installer’, wat nog steeds een MSI-installatiebestand is, en de Store-versie. Die laatste is geschikt om “Scripts en pakketjes uit te voeren, en IDLE of andere ontwikkelaarsomgevingen te draaien.” De app kan naast de volledige installatie op een systeem staan, en zal bestaande Python-toepassingen in theorie niet onstabiel maken.

 

Python beschikbaar in WIndows Store

Python 3.7 is beschikbaar als app in de Windows Store

De Python Foundation geeft wel nog mee dat de Store-versie zelf als onstabiel wordt beschouwd, niet omdat er gekende bugs zijn, maar omdat het systeem nog onvoldoende getest is in de praktijk. Interacties met andere installaties van Python kunnen bijvoorbeeld wel voor problemen zorgen richting de Store-versie. Voorlopig is de ondersteuning van Python op Windows dus nog lang niet zo naadloos als op andere UNIX-besturingssystemen waar Python vrijwel zit ingebakken.

Microsoft en Linux

Eerder lanceerde Microsoft ook al een Linux-subsysteem voor Windows via de Store, en later kwam daar een volledige versie van Ubuntu bij. Of Python in de Windows Store echt een meerwaarde zal bieden, lijkt niet meteen het geval. Wie in staat is om te programmeren, zal doorgaans ook wel een eenvoudige Windows-installer kunnen uitvoeren, zeker aangezien die stabieler is. De zet helpt dan weer wel om de Windows Store meer legitimiteit te geven, en die heeft de relatief onpopulaire appwinkel toch nog steeds nodig. Bovendien is het een eerste stap richting een betere integratie van Windows 10 en Python.

De aanwezigheid van de app werd niet met grote bombarie aangekondigd, maar werd aan de grote klok gehangen door het Twitter-account ‘WalkingCat’.

https://twitter.com/h0x0d/status/1080651622168969217

Wil je zelf een kijkje nemen in de Windows Store, let dan wel op. Wanneer wij ‘Python’ zoeken, vinden we als eerste resultaat een officieuze versie van Python 3. Het is weldegelijk de implementatie van de Python Software Foundation zelf waar het in dit stuk over gaat.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home