Python verstoot Java als op één na populairste programmeertaal

C blijft kampioen

python

In de oplijsting van de populairste programmeertalen ter wereld staat Java op de derde plaats. Python duwt de taal voor het eerst uit de top twee.

Al twintig jaar lang houdt de TIOBE-index bij welke programmeertalen het populairst zijn. C en Java stonden altijd in de top twee, tot nu. De nieuwste editie plaatst Python op plaats drie, zodat Java genoegen moet nemen met een derde positie. C voert de lijst nog steeds aan.

Twee factoren liggen aan de basis van de alsmaar stijgende populariteit van Python. De eerste is de verschuiving naar workloads die te maken hebben met AI, machine learning en data-analyse. Python is als taal uitermate geschikt voor die taken en groeit logischerwijze mee.

De tweede is het gebruiksgemak. Python is een taal die je vrij snel kan leren zodat de instapdrempel lager ligt dan bij bijvoorbeeld Java of C. Ontwikkelaars zijn vandaag een schaars goed en het gamma aan mensen dat aan de slag kan gaan met Python is groter. Dat zorgt er voor dat Python ook bij hobbyisten op de bovenste plank ligt, wat het momentum opnieuw versterkt.

Java maar dan beter

De realiteit maakt het eenvoudig om Python in de markt te zetten. De taal kan in principe alles dat Java kan, maar eenvoudiger. Java blijft ongetwijfeld nog erg populair voor lange tijd, maar onder impuls van nieuwe projecten is de kans groot dat de kloof met Python in de toekomst alleen maar zal vergroten.

De top vijf wordt verder vervolledigd met C++ en C#, die hun positie behouden. Onderaan de top 10 schuift SQL een plaats naar achteren om ruimte te maken voor nieuwkomer R, dat zichzelf van de 16de naar de negende plaats katapulteert.

De TIOBE-index pis gebaseerd op zoek-queries gericht op programmeertalen in de 25 populairste zoekmachines ter wereld volgens de Alexa-ranking. De lijst geeft een goede indicatie van wat er leeft in de programmeerwereld en kan als houvast dienen voor wie een taal moet kiezen voor een nieuw project. Het zal immers eenvoudiger zijn om ontwikkelaars te vinden voor een taal doe hoog op de lijst staat en alsmaar stijgt, vergeleken met één die op zijn retour is.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home