Python is een van de meest gebruikte programmeertalen ter wereld en is momenteel populairder dan ooit. De programmeertaal klom van een derde plaats naar een gedeelde tweede plaats in de jaarlijkse ranking van meest populaire programmeertalen volgens onderzoeksbureau RedMonk.
Sinds RedMonk in 2012 begon met de rankings, is het de eerste keer dat een andere programmeertaal dan Javascript of Java een plaats in de top twee bemachtigt. En dat is niet de enige reden dat deze mijlpaal opvallend is. Kortgeleden ging Python van de tweede versie over naar de derde versie en dat verliep niet bepaald soepel.
Door de lange en moeizame overgang van Python 2 naar Python 3 was het succes van de programmeertaal niet voor de hand liggend. Python 3 kwam oorspronkelijk uit in 2008 en volgens plan zou Python 2 vanaf 2015 niet meer worden ondersteund. Het bleek echter dat veel developers meer tijd nodig hadden om hun code te updaten naar de nieuwe versie. Hierdoor stelde Pyton de deadline uit naar 2020.
Veelzijdigheid van Python
Tijdens de moeizame overgang van Python 2 naar Python 3 hadden ontwikkelaars ervoor kunnen kiezen om over te stappen op een nieuwe programmeertaal. Talen als Mozilla’s Rust, Googles Go of JetBrains’ Kotlin zijn mogelijke alternatieven voor Python. Nieuwe programmeurs hadden ook voor een andere programmeertaal kunnen kiezen vanwege de onduidelijkheid rondom de overgang van Python 2 naar Python 3.
Dit alles is niet gebeurd en als Python al ontwikkelaars heeft verloren vanwege de overgang, ziet het er naar uit dat het dat meer dan goed heeft gemaakt met het aantal nieuwe gebruikers.
Stephen O’Grady, medeoprichter van RedMonk, speculeert tegenover Wired dat de veelzijdigheid van Python de reden is voor de groeiende populariteit. Grote bedrijven als Google, Dropbox en Instagram maken veel gebruik van Python, evenals veel kleinere bedrijven. Ook voor academici is het de voornaamste taal om data te behandelen.
RedMonk bepaalt de ranking van programmeertalen gebaseerd op twee criteria: het aantal vragen dat wordt gesteld over de taal op de vraag-en-antwoordsite StackOverflow en het aantal projecten op GitHub waarin de programmeertaal is gebruikt. Met de ranking wil RedMonk trends zien in de ontwikkelaarssector.