Python hard op weg om ’s werelds populairste programmeertaal te worden

programmeertaal

Python blijft onder ontwikkelaars in populariteit toenemen. De programmeertaal behaalde met 9,2 procent deze maand de hoogste score op de Tiobe-index. Hoewel Java (15 procent) en C (14 procent) de lijst met meest populaire programmeertalen domineren, ligt Python op koers om ze de komende drie tot vier jaar van de troon te stoten.

Afgelopen juni nam Python ook al de derde plaats in, maar toen op basis van een percentage van 8,5 procent. De programmeertaal zag de voorbije maand een toename in populariteit van 0,7 procent. Volgens Tiobe gaat Python dan ook wereldwijd de populairste programmeertaal worden, schrijft Tech Republic.

De Tiobe-index schat de populariteit van programmeertalen wereldwijd op basis van resultaten van grote zoekmachines. Zo tellen resultaten mee van onder meer Google, Bing, Wikipedia, Amazon, YouTube en Baidu. De index is niet bedoeld om de beste programmeertaal te beoordelen. Het controleert daarentegen of de programmeervaardigheden van een ontwikkelaar up-to-date zijn. Bovendien geeft het veelal ook aan welke taal voor een bepaald project moet worden gebruikt.

Innovatieve technologieën

De opkomst van artificiële intelligentie (AI), machine learning en data science heeft geleid tot een val van andere populaire programmeertalen. De opmars van Python vormt daarin een uitzondering. Zo noteert Perl met 0,92 procent de 19e plaats op de Tiobe-index en scoort R zijn laagste rating sinds 2008 met slechts 0,84 procent, goed voor plaats 20.

R en Python

R en Python zijn verwikkeld in een blijvend gevecht op het gebied van data science. Beide programmeertalen zijn namelijk nuttig voor datawerk. Daarbij is het ook een van de meest genoemde vaardigheden in vacatures voor datascienceposities. Het hangt uiteindelijk af van wat de ontwikkelaar of datawetenschapper hoopt te bereiken met de taal, of de voorkeur uitgaat naar R of Python.

De Tiobe-index toonde deze maand verder ook dalingen van andere talen. Zo neemt C ++ deze maand de vierde plaats in (juli 2018, 3e plaats) en zakt Visual Basic .NET naar de zesde plaats (julie 2018, 5e plaats). De achtste plaats is weggelegd voor PHP (julie 2018, 7e plaats). Ook Swift gaat in een jaar tijd van plaats 11 naar 13 en Delphi/Object Pascal zakt van de zestiende plaats in 2018 naar de achttiende plaats nu.

Gerelateerd: Java, Javascript, Python of C: welke moet je kiezen?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home